Monday, May 25, 2009

Saklambaç

Saklambaç

Bunu oynamayan çocuk herhalde yoktur. Neredeyse bebekliğimizden beri ceee eeee iel başlayan ve biraz büyüdükten sonra ‘aaaa nerde bu çocuk, işte buradaaaa’ diyerek sözde saklanmış bir çocuğu yalandan arayıp bulma ile başlar.

Büyüdükçe bu oyunda bir ebe ve saklanan oyunculardan oluştuğunu öğreniriz.

Ebe olan kişi yüzünü bir duvara dönerek belirlenen sayıya kadar sayar. Bu sırada diğerleri kendilerine saklanacak yerler ararlar.

Ebe …97,98,99,100 önüm, arkam, ağım, solum saklanmayan sobedir diye saymasını bitirir.

Ebenin bulunduğu bölgeden ayrılıp saklananları aradığı sırada ebeye çaktırmadan saklandıkları yerden çıkarak o duvara gelip sobe diyenler kendilerini kurtarırlar. Eğer ebe saklananları kendi bulursa duvara ilk gelip sobeleyen kişininki kabul olunur.

Bazı mızıkçı ebeler o duvarın dibinden nerdeyse hiç ayrılmazlar. Bu durumda sobelemek çok zor olur. Bu durumda saklananlarda yerlerinden çıkmaz ve oyun bir türlü bitmez.

Bazen saklanan arkadaşlar birbirlerine yardımcı olurlar. Ebenin gittiği yöne göre saklanan kişiye ipucu vermek için elma dersem çık, armut dersem çıkma gibi seslenişlerde bulunurlar. Tabi zamanla bu ipucunun ebeye yaradığını fark eden oyuncular bazen müttefik olup saklanmadan önce bunları şifrelerler.

Uyanık arkadaşlardan bazıları ebe sayıları sayarken hemen ebenin dibinde dururlar. Ebe saymayı bitirdiği anda ellerini uzatıp hemen sobelerler.

Bazen saklanan kişi öyle güzel bir yer bulmuştur ki kim ebe olursa olsun bulamaz. O da yerini belli etmemek için çabalar durur. Fakat ondan daha uyanık bir arkadaş daha çıkar ve o kişiyi takibe alıp bu muhteşem yeri öğrenir. Tabi bu durumda yine yeni yerler aranır.

Bazı arkadaşlar ise kikirikçilerdir. Yani bunlar ya senden önce sobelemiş ya da sobelenmiş olup ebeden önce senin yerini fark edenlerdir. Bu arkadaş bildiğin tipler kikirikleriyle, bakışlarıyla senin yerini ele verip yakalanmanı sağlarlar.

Duvarından ayrılmayan ebe gibi saklanmayı abartan arkadaşlarda her zaman vardır. Evde oynadığınız zaman oyun alanı dışındaki odalara saklananlar, sokakta oynarken yan sokağa saklananlara göre oldukça masumdurlar. Bazen apartmanların en üst katına saklanan dahiyane arkadaşlar bile bulunur. Bulunmamak için o kadar inatçıdırlar ki kimi zaman artık aşağı indiklerinde ne oyun kalmıştır ne de oyuncular!

0 Yorum: