Monday, May 25, 2009

Yakar/Yakan Top

Yakan/Yakar Top

Hangi ismin doğru olduğunu bilmediğim bu oyunda pikniklerin, sokak aralarının vazgeçilmezlerinden biridir.

Tabi ki ana malzeme bir toptur. Bu oyunda aralarına yaklaşık 5-10 metre mesafe bırakan iki kişi ortalarındaki 3. kişiyi topla vurmaya çalışırlar.

Bireysel yarışacaksanız en az 3 kişiyle oynamanız gerekir. 2 top atıcı ve bir kaçan kişi. Ama takım halinde oynanacaksa elbette en az 4 kişi gereklidir. 2 top atıcı ve 2 toptan kaçan kişi.

Oyun kalabalık bir şekilde de oynanır. Bu durumda ise eşit bir şekilde 2 takıma ayrılmış oyuncular olur. Topu atan takımın tüm oyuncuları ikiye bölünerek karşılıklı geçerler ve top kime gelirse atışı o kişi yapar. Ortadaki takımda tüm oyuncularıyla birlikte toptan kaçarlar.

Bu kaçışmalar çok dağınık bir şekilde olmamalıdır. Mızıkçılığın önlenmesi açısından oyunun başında kaçış alanını belirleyen bir sınır oluşturulması uygun olur.

Topun çarptığı kişi yanar ve oyun dışı olur. Ortadaki oyuncular yere düşmeden topu havada yakalarlarsa bu o kişinin kendi canı dışında hanesine ekstra can olarak yazılır. Topu yakaladığı anda kaçıncı canıysa (1 can, 2 can gibi) onu söyleyerek tutmalıdır. Kişi bu canı ister kendi yandığında isterse daha önce yanmış bir arkadaşını oyuna tekrar dahil ederek kullanabilir.

Ortada en son tek bir kişi kaldığında yine oyunun başında kararlaştırılmış kurallara göre oyun düzeni kurulur. Diyelim ki oyunun başında 10 atış hakkı tanındı. Son kişinin can alıp almama hakkı önceden belirlenmelidir. Eğer ortadaki tek kişi 10 atış da toptan kaçmayı başarırsa oyunu bu takım kazanmış demektir ve tekrar ortada kalma hakkını elde eder.

Topu atan takımın, ortada kaçan takımın kuvvetli oyuncusunu belirlediyse ilk başta ondan kurtulmaya bakarlar. Oyunun sonuna kalacak kişi ne kadar güçsüz olursa oyunu kazanma şansları o kadar artar. Bunun tam tersi durumda ortadaki takım için geçerlidir. Güçsüz oyuncular güçlü oyuncuları siper etmeye çalışarak topu atan tarafı zorlamaya çalışırlar. Oyuncular ne kadar uzun süre ortada kalmayı başarırlarsa topu atan tarafı yorarlar ve kuvvetli atışlar zayıflamaya başlar. Böylece ortadaki kişiyi 10 atış da vurmaları zorlaşır.

0 Yorum: