Monday, May 25, 2009

İstop

İstop

Bu da piknik ve sokak arsının en çok oynanan bir oyunudur. Bir sürü çocuk ve bir adet topla oynanır.

Topu tutan kişi topu havaya atarken arkadaşının ismini söyler. İsmi söylenen kişi yakalamaya çalışır. Eğer top yere düşmeden yakalarsa istop diye bağırarak diğer arkadaşının yaptığı gibi bir arkadaşını ismini söyleyerek topu havaya fırlatır.

Eğer topu yere düştükten sonra yakalarsa durum değişir. Diğer oyuncular o kişiden uzağa kaçarlar. Topu yakalayan kişi istop diyerek topu yakaladıktan sonra kaçan arkadaşlarından birini topla vurmaya çalışır. Sanırım 1 veya 2 hakkı vardı. Eğer bu atışların hepsi başarısız olursa oyun dışı kalırdı. Eğer vurduysa, vurulan kişi oyun dışı kalır ve vuran kişi yeni bir isim söyleyerek oyunu devam ettirirdi.

Diğer versiyonu ise Renkli İstop’tur. Buradaki değişiklik topu tutan kişinin bir renk söylemesidir. Kaçan kişiler söylenen renkte bir şey bulup tutarlarsa kendilerini korumaya almış olurlar. Renk bulmayanlar ise topun hedefindedirler. Eğer herkes renk tutabilmişse rengi söyleyip topu yakalayan kişi yanar.

Ben bu istop olayına da takılmışımdır hep. Neden STOP değildir de İSTOP’dur. Giderken birden duran araba içinde istop etti denir. Bu bizim İngilizce’den Türkçe’ye duyduğumuz gibi alınan kelimelerden olduğu için olsa gerek.

Birde FULL DOLU’muz vardır buna örnek. FULL zaten DOLU demek. Biz üstüne bastıra bastıra söylemek için full dolu diyoruz herhalde :)

0 Yorum: