Friday, October 27, 2006

Pamuk Gibi Bayram, Renkli Gozlu Yegen



Uc senedir ilk defa adam gibi bayram kutladigim icin mutluyum. Ilk defa o gun calismak zorunda kalmadim. Yeni kurulmus olan Rose Garden Turk&Amerikan Kultur Derneginde ramazan dolayisiyla burada oturan Turklerden bir kismi iftar yemekleri vermisti. Hatta onlardan bir tanesine katilabilmistim. Bayramda da kahvalti duzenlediler.

Bayram sabahi otopark oldukca kalabalikti. Gerci Pazartesi gunune denk geldiginden ve calisanlarin bircogu gelemediginden beklenilenden daha az kisi vardi ama olsun. Ben vardim :)

Bayram namazi kilindiktan sonra acik bufe kahvaltimizi ettik. Turk muzigi dinleyip muhabbet ettik. Yeni yuzler gorduk. Peynir, zeytin disinda yine hamarat kadinlarimizin yaptigi borek coreklerden yedik. International Markette neden hic Turk peyniri kalmadiginida bu vesile ile ogrenmis oldum. Hepsini bizimkiler almis :)

Tabi bizdeki bayram 3 gun degil malesef 3 saat surdu. O bile 3 senenin acisini cikartti. Bende kameralara 333 edasiyla guldum bu yuzden. Rusya'dan gelen Alihaskali Turklerden yasli bir teyzenin elini opup sarilmak, rahmetli anneannemi opmek gibi geldi bana.

Resimlerle dolu bir suru pano var. Iftar yemeklerinde cekilenler, cocuklar, bebekler, oyun odasinda oynayan buyumusde kuculmus cocuklar (bunlara bende dahil olucam yakinda cunku bende fotolandim), birde Altin Babalar ve Altin Anneler var. Bu katagori zor bir katagori cunku torunu olmayan giremez. Daha hala cocugum olmadigi dusunulurse oraya resim astirtabilmek icin cooook zamanim var.

Cocuklar icinde disariya su sisme seylerden kiralamislar. Adi nedir bilmiyorum ama hani cocuklar bu kocaman sisme seylerin icine girip ziplayip hopluyorlar. Gerci son dakikalarda koskoca bir adamida icerde ziplarken gordum. Tabi kucaginda bebegi vardi :) Cocuklar icin ise kahvaltidan bile once gelen bir unsur vardi. Pamuk Seker. Cocuklugumun (ve buyuklugumun) en tatli, en yumusak, en agizda eriyen sekeridir o. Onun makinesinide kiralamislar. Buyuk kucuk herkes cubuga sarip sarip yedi. Bende dahil tabi.

Biz burada boyle bayram kutlarken annem ve babamla konustum. Onlarda sabah erkenden obur dunyaya gocen buyuklerini ziyarete gitmisler. Oteki dunyaya gocen kucukleri yanlarinda olmayinca (ablam haric) onlarla avunmaya gitmisler. Sonra eve gideriz, gelen giden olmazsa biz turlariz dediler.

90 senesine kadar omru yeten rahmetli dedem bizde yasadigindan ve ailede, sulalede en buyuk o oldugundan hep bize gelirlerdi. Bizim ev bayramin hergunu dolu olurdu o yuzden. O aramizdan ayrildiktan sonra biz eski aliskanlikla evde beklemeye devam ederdik. Konu komsu ve gelenegi bozmayan bir iki akraba disinda gelenler oldukca seyreklesmisti. Dogal olarak dedemden sonraki buyukler oncelik almislardi. Evlenenlerde cogalinca herkesin oncelikleri degismisti. Sonra alistik tabi.

Oglene kadar geleneksel misafirlerimizi bekler sonra biz cikardik gezmeye. Ilk anne tarafi bitirilirdi cunku Avrupa yakasindan baslar, Anadolu tarafina gecerdik. Bende 3 dayi bir teyze var. Annem en kucukleri. Dolayisiyla boyle kapi kapi gezerken genelde teyzemde herkes bir araya gelirdi. Zaten biz kuzenler hesap yapmaya baslardik daha oraya varmadan. Bakin biz saat bilmem kac gibi orada oluca, sizde dayimi ona gore yonlendirin,sizde orda olun. Teyzemin oldum olasi mutfagi yemek doludur. Yemegim yok dedigi gunler bile en az uc cesti yemek cikartirdi. Birde israrcidir. Ondan da yiyin, bundan da yiyin, bak bu cok guzel oldu. Yemek memek bilmem ama baklavasina bayilirdim. Ben bayiliyorum diye de hep yapardi. Gerci bir kere beni kandirdi. Kendi yapmis gibi gosteridigi baklavayi komusunun yaptigini ogrenince bozulmustum. Artik yoruldum yapamiyorum demisti, affetmistim bende :)

Baba tarafindaki en buyuk kisi ziyarete gidildiginde herkesi gorurduk. Babam tek kardes. Yani bizde has hala veya amca yok ama onlardan daha da tatlilari var. Soyagaci olayina gore bakilinca cok jeneresayon farki var. Zaten herseferinde karistirim ben sirasini. Ama bu buyuk amcamizin 6 cocugu babama kardes olmuslar. Dolayislada bize de amca ve hala. Keyifleri yerindeyse tam bir kakara kikiri hakim surer. Herbiri ayri bir cilgindir. Ben onlara cekmisim zaten catlaklik konusunda :)

Birde bayramdan bayrama ziyaret edilen diger akrabalar vardi. Hani ninimin nimisinin nimisi kategorisine girenler. Iste bu katoridekilere giderken biz uc kardes pek bir huysuzlasirdik. Arabada pazarlik yapmaya baslardik. Cok oturmayalim, en fazla yarim saat, bizi eve birkain siz oyle gidin falan filan..Niyeyse hep az oturalim dedigimiz yerlerden hep gec cikmisizdir. Sonra arabada bunun tartismasi surerdi.

Aslinda keske daha fazla dursaymisiz. Cunku agactaki yasli yapraklar yavas yavas dokuluyor. Ciplak dallari ziyaret edecegimize hala daldayken gitmek her zaman daha anlamli. Cocukluk iste. Yas ilerledikce bazi seyler daha farkli anlamlara burunuyor. Ben konulara dalinca pek cikamiyorum. O yuzden burada kesiyim bu konuyu. Ablama geceyim :)

Ablam bebisi ile resmini yollamis. Karni buyumus tabi biraz daha. Bana doktor ziyaretlerinden sonra kilosunu soyleyince ben ona isimler takiyordum. Parmak cocuk, 1 kalorilik erkek, hamburger ekmegi olarak gelisme gosteriyordu. Simdi biraz daha buyumus ve sandivic ekmegi kadar olmus.

Annem ona yatak takimi dikmis kendi elleriyle. Ablama yatak takimi, tuvalet takimi, dolap icleri gibi seylerde yapmisti becerikli annem. Goren anneme siparis vermeye baslamisti. Oldukca guzel seyler yaratmisti. Bir muddet sonra cok yorulup yeter demisti. Sira banada bir turlu gelmiyor tabi. Ne bana ne erkek kardesime. Biz iki koca kazik bekarlar olarak hala sultan oldugumuzu saniyoruz. Ben hic yanliz sultan duymadim. Ya siz? Neyse, annem bebise yatak takimini hazirlarken oyuncak bir bebek bulmus ve almadan edememis. Benim enistede renkli gozlu. Annemde renkli gozlu bu bebegi gorunce alip yatagin icine yerlestirmis ve ablama oyle vermis. Su sirinlige bakar misiniz lutfen. Bknz:asagisi :P


Sozde azicik bir yazi yazip hemen yatacaktim. Yine doldurmusum sayfayi. Buraya kadar okudunuz mu bari ehehehehehe :)

12 Yorum:

Asortik Krep said...

Zevkle okuduk hem de :)

nilly said...

Memnun oldum o zaman Asortikim :)

Anonymous said...

Bende pek keyifli okudum. Eee ne de olsa benden de soz edilmis :) Pazartesi doktora gidicem bakalim bizim junior ne kadar olmus. Ogrenelim ki teyzesi ona yeni isim bulsun:)
Bayraminin da guzel gecmesine sevindim. Darisi diger bayramlarin basina.
Sister

zeyno said...

Ne güzel bir bayram geçirmişsin:) Keyifle okudum:))

Anonymous said...

Bayramının güzel geçmesine sevindim canım. Ben bir bayramı oralarda ailemden ayrı geçirmiştim çok kötüydü. inşallah gelecek bayramlarında güzel geçer. eskiden bende sıkılırdım ziyaretlerden ama şimdi birilerini kaybetmeye başlayınca daha anlamlı geliyor ve sıkılmıyorum.
ablanada Rabbim sağlıklı bir hamilelik ve doğum nasip etsin inşallah.

CaDı said...

Eveeet ben okudum:) Suratımada abudik bi gülümse takıldı kaldı hatta işyerinde, resil oldum! Çok sevindim bayramının 3 saatte olsun iyi geçmesine.. Hiç yeğenin oldu mu bilmiyorum ama baldan tatlı oluyo bunlar, masa üstüm yeğenlerimin resimleriyle dolu!

Anonymous said...

ne guzel gecmis bayraminizzz, bizim burada turk ogrenci birligi bi tebrik maili bile gondermedi, hic kimseden tik cikmadi, kendi capimizda 2-3 kisiyi ziyaret ettik filan o kadar...cok zevkle okudum yazini Nilly, sen hep boyle uzun uzun yaz, ben okurum:)

yalnızlar kraliçesi said...

pek bi zevkle okudum yazdıklarını. nice bayramlara inşallah..

nilly said...

Sisterim, yeni bilgileri hemen ulastirda isim bulayim hemen :)

Zeynocum, guzeldi gercekten. Aslinda dahada guzel olabilirdi ama bizim insanlarimiz herseyin degerini cabuk tuketiyorlar malesef.

Nescim, insallah senin guzel haberlerinide aliriz.

Cadim, o abidik gulumsemen hic eksilmesin :) Bu ilk yegenimiz. Cok bekledik valla. O yuzden bazen pilimi pirtimi toplayi[ donesim geliyor ama birazcik daha burada kalmaliyim diye dusunuyorum.

Banusum, o iki uc kisiyle hos vakit gecirdiysen, bir suru insanin onemi yok. Sicak ve samimi bir ortamda olmak kuru kalabaliktan iyidir.

Kralicem, tesekkurler. Umarim bir sonraki bayramada katilma sansim olur. Gerci buyuk ihtimal o gun calisiyor olurum ya, neyse gorucez :)

aqua / ~~denizbahcesi~~ said...

hıç yoktan iyidir kutlamıssınız ya bayramı sen ona bak sevındım sızın ıcın :)

nilly said...

Husnacim, hakikatten oyle. Eskilere bu kadar daldigimiza gore bizim yaslar alip basini gidiyor demek ki biz farkedemeden. Nes'le ne icin gelmistiniz, nerdeydiniz, ne kadar kaldiniz merak ettim.

Aqua bende oyle dusunuyorum. En azindan kutladik. Gerci iki super akilli kardes birbirimizinkini kutlamayi baya bir gec hatiladik :)

mayonez said...

tamam itiraf ediyorum dün eşim gelip beni zorla bilgisayar masasından sürüklemeseydi tamamını okuyacaktım ama dün yarısını bugün kalan yarısını okudum. çok şirin ve güzel bir yazıydı.minik sandivic ekmeği için blogunda bir isim kampanyası açmalısın:))