Monday, June 16, 2008

Cinco de Mayo



5 Mayıs'ta Meksika'nın Fransa'ya karşı kazandığı 'Puebla Zaferi'ni kutlamak için 'Cinco de Mayo' festivali duzenlenir. Portland Kuzey Amerika'da bu kutlamanin yapildigi en buyuk festivali duzenler. Sehir merkezinde nehir kenarinda bulunan buyuk ve yesillik Waterfront Park'inda kurulur.

4 gun suren bu festivalde yiyecek-icecek standlari haricinde Meksika'lilara ozgu giyim, taki ve hediyelik esya satan standlar olur. Birkac sahnede canli muzik yapilir. En buyuk sahne prefabrik kurulmus olan kapali alandir. Kucuk sahneler gun boyu degisik muzisyenlerle gelenleri oyalar. Isteyen kalkip dans eder. Salsa ve Merenge en cok calinan cesitlerdir.

Festivalin diger buyuk bir bolumu ise lunapark eglencesine ayrilmistir. Her sene yeni ve daha bas dondurucu mekanizmalar kurulur. Bu sene en uzun kuyruk videoda gorunenlerdeydi.

Ilk ikisinde de yuvarlak daire gibi birseye giriyorsunuz ve ayaktasiniz. Emniyet kemerleri baglandiktan sonra donme islemi basliyor.

Ilk bastakinde bir yandan 360 derece donerken bir yandanda neredeyse 90 derecelik aciyla havaya kalkiyor. Bir yer bi gok goruyorsunuz.

Ikincisinde kapali dairenin icindesiniz ama sadece 360 derece donuyorsunuz. Havaya kalkmiyor fakat cok hizli donuyor.

Ahtapot gorunumlu olan ucuncusunde hem tum mekanizma, hem tek tek kabinler her tulu yone surekli donuyor.

En sondakinde kamikazenin yeni modeli. Daha net gorundugu icin yazmama gerek yok. Cekimler cepden oldugu icin hem kisa hemde cok buyuk degiller.

Uzerinden epey vakit gecti ama koymadan da edemedim. Bundan sonra bir festival daha geldi gecti. Onuda bir ara koyacagim.

Hatta bir tanede bu haftasonu vardi. Portland Pride Festival. Ne ile ilgili olduguna tiklayip bakin ben tek tek yazmayayim. Malum, gugil amcadan cok araniliyor bu kelimeler. Etrafinda yuruyuse cikmistim ama iceriye girmeye firsatim olmadi.

Zaten pek fazla bir atraksiyon yoktu gittigim saatte. Onlarin kostumleri ilginc oluyor. Denver'dakine gitmistim. Ordaki cok daha buyukdu ve cilgindi.

Dedim ya herhalde saatten dolayi pek kimse gormedim ama downtown civarinda korsan kostumleriyle dolasan kalabalik, cilgin ve neseli bir grup vardi. Aksam eminim deli gibi eglenmislerdir.

6 Yorum:

Ebruli said...

Uzun zaman oldu bir festival gezip, görmeyeli. Eminim ki çok zevkli geçmiştir. Çok festival kaçırıyorum. Gitmek istiyorum ama gidemiyorum...

nilly said...

Bende yakaladikca gitmeye calisiyorum. Hersene ve her festival hemen hemen birbirinin ayni olsada yine de vakit gecirmek icin iyi oluyor.

Demet said...

ben en cok hediyelik esyalar bölümleriyle ilgili oluyorum ;)

zilsizzarife'nin yeri said...

Festivaller ne güzel olur bende gitsem yaaa:)

ayçobanı said...

Fonda bol latin müzigi bile yeter bana :)) ay aya ayyy ;))

nilly said...

Demet, her haftasonu Ortakoy pazari gibi bir yer kuruluyor. Iste bende orada dolanmayi seviyorum. Festivaldekiler sinirli oluyor.

Zarife, senin gittigin o kadar cok yer varki 1 festivale bedel :)

Aycobani, keske daha cok cekebilseydimde daha cok dinletebilseydim.