Wednesday, January 23, 2008

Bu Keyif Bize XL



Bu aralar kardesim ve arkadasim Dilek(*)'le birlikte guzel yemek yeme ozlemi icersindeyiz . Guzel yemek derken yemegin guzelligi degil asil kastimiz, yemegi yeme seklimiz.

O kadar duzensizlige alistik ki duzenli birseyler yapmayi ozledik. Yani her gun belli olmayan saatlerde ne bulunursa veya ne kolaysa onun yenildigi ogunler yerine ozenilerek hazirlanmis birlikte yenilen ogunler.

O yuzden Dilek'le hic degilse haftada bir kere boyle ozenerek keyfli bir aksam yemegi olayina girmeye karar vermistik. Ilk menu secenegimizde ise balik vardi.

Malesef ben burada 3-4 cesitten fazla bir balik gormedim. Gerci anlayan biri degilimdir hangi balik nedir, nasil yapilirsa guzel olur filan... Ne zaman canim balik cekse markete gittigimde tezgahtaki adama sorarim hangisi yagda kizartma iyi olur diye. Yine oyle sordum ve bana onerdigi baliktan birkac parca aldim. Birazda karides aldim. Birkac gun once kafadan atma bir sekilde yapmistim ve tek basima yemistim. Acayip guzel yapmis olduguma karar verip Dilek ve kardesimde denesin diye yine aldim.

Sehpa uzeri gecistirmelerinden bir goruntu:

Bu kurufasulye gorunumlu sey ilk denemem olan uydurma karidesdir!

Nilly'nin Uydurma Karides Tarifi:

^Kucuk bir tencerede biraz tereyag eritilir. Ben birazda zeytinyag ekledim.

^Iki dis sarimsak ezilerek yagda biraz kavrulur.

^Ardindan kirmizi toz biber, tuz ve biraz kekikle karistirilmis karides tencereye ilave edilir.

^Bir 7-8 dakika pisdikten sonra bu karisim aliminyum folyolanmis bir tepsiye dokulur ve firina atilir.

Firina atmamin sebebi yagda kizartirken suyunu saldigi icin haslama gibi olmasi yerine guvecde yapilmis hissi vermekti.

^Bir 7-8 dakika orada firinlandiktan sonra iihhh ihhhhmmm ihhhhmmmm diyerek ve suyuna ekmek batirilarak yenir!


Ickiyle de aramiz yavas yavas acilmaya basladigindan hafif birsey olsun karariyla pembe sarap almistim. Ilk kadehimi yemek hazirliginda icerken bile keyfim yerine gelmisti.

Menumuz Alfredo soslu makarna, salata, adini bilmedigim balik, ve uydurma karidesdi. Balik kokusu ve yapimiyla ugrasilmak istenilmeyen zamanlarda Italyan usulu yapip sadece karidesi bol tutup makarna ile karistirarak da bir Deniz Urunleri Makarnasi haline getirebiliriz.

En son ne zaman kullandigimizi unuttugum, oyle dolabin bir kosesine atilmis beyaz masa ortusunu bile utuleyip serdim. Kardesimin hafif uykusunu getirsede mum isiginda kendi capimizda guzel bir aksam yemegi yedik. Ickilerimiz bitene kadar masada oturup sohbet ettik. Hazmettikten sonra da cilek, muz, kremsanti ve cikolata soslu meyve-tatli yapip agzimi tadlandirdik.

Belki kimilerine cok yavan ve manasiz gibi gelecek bu aksam yemegi bizim monotonlasmis hayatimiza ne kadar renk verdigini anlamayacaklar. Genelde sehpa uzerinde, internetten seyredilen Turk dizileri karsinda, saat 10'a dogru ancak yenilebilen gecistirilmis aksam yemeklerimizin yaninda bu yemek bizim icin Extra Large bir durum kivamindaydi.

Birkac aksam sonra markette gezinirken kucuk siseleri gorunce hemen atladim. Pek fazla sarap icemem basimi agrittigindan dolayi ve bu yuzden hangisi nedir onuda bilmem ama bu kucuk boylar denemek icin cok ideal gorundu gozume.

Kadehimi en kisa zamanda

The Next "Bu Keyif Bize XL" Event

'imizi gerceklestirme adina kaldiriyorum!

(*) Dilek: Agustos ayinin bir aksamustu Turkiye'den gelmis baska bir arkadasimla 23. cadde denen yerde lay lay lom magazalara bakinirken arkamizdaki merdivenlerden Turk hali ve seramikleri satan magazaya giren iki genc erkek (birisi de benim tanimadigim yeni yetme bir artiizzzz cikmisti hatta) ve bir guzel bayanin tarafimdan Turkce konustuklari duyulmasiyla yine benim donup merhabaaaaaaa dememle baslayan ve o gunden beri iyi ki donup merhaba demisim dedirttiren, ya ben seni sanki bir yerden taniyorum dedirttiren ama taninmayan fakat hep oyleymis gibi hissettiren, karsilikli ayni seyleri dusunerek 'simdi bende boyle diyecektim'li cumleleri comertce kullanabildigim, kendisine ileride daha baska sifatlarla hitap etmek isteyebilecegim ve simdiden bu sifatlar uzerinde pratik yaptigim fikir fikir oynak, kikir kikir kikirdak Izmir'li guzel arkadasimdir.

Not: Cumle uzunluklarinda Ahmet Altan'la yarisir gordum kendimi! Birde hani 'bana bir cumleyle bilmemneyi anlat' derler ya... iste bende bir cumlede Dilek anlattim :)

2 Yorum:

Bora ve Annesi said...

Canim Kardesim

Ellerine saglik pek guzel olmus yemek. Aslinda uydurma dedigin karidesin oyle bir pisirilme sekli zaten var. Birgun ben de yemistim. Yani bilmeden de olsa bilinen bir yemek icat etmissin :)

Bu arada sen simdi uyuyor olabilirsin diye henuz aramadim. AMA HAPPY BIRTHDAY SANAAAAA..

Canim beni seni coookkk seviyorum. Nice senelelere.

nilly said...

Cicimcik, tesekkur ederim. Konustuk zaten sabah benim afyonum patlamadan :))) Bende seni cok seviyorum.

Hatirlar misin , bir kere Bayramoglu'ndaydik ve Nesrin hala guvecte karides yapmisti. Ben zaten ilk defa onun yaptigi karidesi yedigimi hatirliyorum. Boooyle tereyagli filan gibi birseydi. Bende uydurma tarifimi onu dusunerek yaptim :)