Friday, June 08, 2007

Lise'ye Mektup

Bu yaziyi mail olarak okudugum Lise'ye attim. Aradan gecen yillari telafuz etmek cok acayip geliyor. Hic bana olmazmis gibi. Sanki 'Ben liseyi bitireli....' diye baslayan cumleler hep teyzelere ve amcalara mahsuz gibi. Sonunda bir web sitesi yapmis olduklarini gorunce bir mail attim.

Not: Eski arkadaslarinizi bulmak icin MEZUNBUL.COM diye bir adres buldum.Gerci daha hic arkadasmi bulamadim ama belki siz bulursunuz.

Eski Okuluma Merhaba

Ben Nilly. 1990-1994 yillari arasinda egitim aldigim R.A. Anadolu Meslek Lisesi'nin internete web sitesi oldugunu gorunce cok memnun oldum.

Son 4 senedir Amerikada yasiyorum. Insan uzakta olunca aklina neler neler geliyor bilemezsiniz. Kac kez internette okulumuzla ilgili web sitesi aradigimi tahmin edemezsiniz. En sonunda buldum.

Okulumuzun gelisimini gordum ve cok mutlu oldum. Ben mezun oldugumda yeni bina daha yeni yapilmisti. Ben o binada ders gormedim ama yapim asamasinda ve acilisinda ordaydim.

Ogretmenlerimizin bizlere cok emegi gecti. Bizim yaramazliklarimiza iyi niyetinizle yaklastiniz. Ben ilk defa okul kirmaya kalkmistim ve hemen yakalanmistik. Dort arkadas dogumgunu kutlamak icin nedense bir Pazartesi gununu secmistik ve bir arkadasimizin teyzesinin evine gitmistik. Uzerimizde formalarimizla yolculuk ettigimiz otobuste bizim okulda okuyan bir ogrencinin velisi formalarimizdan taniyip ve konusmalarimizi dinleyip isimlerimizi ogrenmis ve derhal okula bildirmisti. Biz daha eve girer girmez telefon calmisti. Once arkadasimin annesi, sonra benim annem ne isiniz var sizin orada deyip kacamak gunumuzu erken bitirmislerdi.

Ertesi gun hocalarimizdan N. hanimdan ozur dilemistim. Ozur dilemenin buyuklugunu o zaman anlamistim. Beni affetmistiniz. Size tesekkur ederim.

Okulumuz bizlere turlu olanaklar saglamisti. Folklor ekibi kurmustuk. Bende bu ekiple bereber Kirklareli oynuyordum. Okulda ve huzur evinde gosterilerimiz olmustu. Yeni binanin temel atma toreninde Valimiz Hayri Kozakcioglu'nun karsinda gosterimiz olmustu. Sonra tiyatro ekibi kurmustuk. Meric abi esliginde siir dinletisi ve oyun hazirlamistik. Siir dinletisinde spor salonunda herkes yerlerde oturmustu. Konumuz ask idi ve dinleti sonunda herkesde mutlu bir tebessum ve bir kac goz yasi asili kalmisti. Oyunumuz ise mezun olmamiza cok az bir sure kala gerceklestirmistik. Hepimizde ayri bir heycan vardi. Sizin odanizi kulis olarak kullnamamiza izin vermistiniz.

Bizim aci gunlerimizde olmustu. Ben bir ara acaba bir ogretmenim olse nasil hissederdim diye garip ve cocukca bir merak edinmistim. Ayni sene icerisinde matematik ve edebiyat ogretmenimizi kaybedince oyle garip meraklar edinmekten vazgectim. Ruhlari saad olsun.

Kermeslerimiz cok renkli gecerdi. Kucuk bir Ulus Pazari gibi olurdu. Ogenci-ogretmen-veli elele hazirlanirdik bu gune. Bizim ogretmenler gunumuzde cok keyfili olurdu. Tum siniflar gosteriler hazirlardi. Ogretmenlerimizin taklitlerini yapmamiza ragmen bizim ogretmenlerimiz cok anlayisliydilar. 19 Mayis torenlerinde bizim okul stadyuma katilmaya hak kazandiginda ben yine o gosterilerde bulunma sansini yakalamistim. Beden ogretmenimiz Filiz hanim bize cok yardimci olmustu.

O donem en genc ogretmenimiz O. hanim'di. Biz O. hanim'in derslerini cok severdik. O derste ogrendiklerimiz sinavdaki basarimiza yansirdi. Yeni mezun olmus, gencecik bir ogretmendi. Ders planimizi zamaninda bitirmissek, onunla sohbet etme vaktimiz kalirdi. Belki de bu yuzden hepimiz dersi pur dikkat dinlerdik ki onunla sohbet etme zamanimiz olsun.
Diger genc ogretmenimiz E. Bey'i askerlik gorevi icin askere ugurlamistik. Sonra mezun olan ablalarimizdan biriyle nisanlandigini ogrenmistik.

Bilgisayarla tanismamizi ve onunla hasir nesir olmamizi saglayan Ingilizce ogretmenimiz K. Bey'in verdigi tum testleri bilgisayarda yapar olmustuk. Kendi hazirlyaip bize dagittigi Verb'lerin 3 halinin bulundugu kitapcik sayesinde A'dan Z'ye hepsini iyice ogrenmistik.

S. Hanim'nin bizim sinif uzerinde emegi cok gecmisti. Biz B subesi olarak A subesine ragmen daha zayif ve dolayisiyla daha yaramaz bir siniftik. Birbirimize 'kizlar' yerine 'bayanlar' diye hitap etmemizi soyleyerek kendimizi daha guzel hissetmemizi saglamisti. (guncelleme: O zamanlar bayanlar kelimesine şimdi kullanıldığı gibi bir anlam yüknemezdi) Bizim sorunlarimizi dinleyip yardimci olmaya calisirdi. Bazen onu cok sinirlendirirdik. Ondan cok cekinmemize ragmen onu deli gibi severdik. Onun bir sozu bizim icin hersey demekti. Biz onu ne kadar kizdirsakda, uzsekde o bizi hep kollardi. Onun dersinde daha bir dikkatli olurduk ve daha basariliydik. Bizim yil sonu yemegimizi duzenlemekte buyuk yardimi olmus ve yilligimizi hazirlamakla bizzat ilgilenmisti. Mezun olduktan sonra bazi arkadaslarimiz teker teker evlenmeye basladiginda da nikah salonunda gordugumuz tek ogretmenimiz S. Hanim olmustur.

Biz kredili sistemin ilk ogrencileriydik. O zamanlar bir karmasa yasamistik. Kredi nedir, alirsak nolur almazsak ne olur, zorunlu dersler, meslek dersleri filan derken bos saatlerimizde olmustu. Akmerkez yeni acilmisti ve biz oraya gider olmustuk. Oglen tatillerimizde keyifli olurdu cunku bizim cok guzel bir Bogaz manzarimiz vardi.

{RESIMLER}
Gerci bu resimler yeni biaya ait ama manzara ayni manzara :)

Villalarin arasinda yuruyus yapar, bazen yuruyerek sahile inip gelirdik. Ya da okulumuzun cimlerine yayilir bir piknik havasi yasardik. Hemen kosedeki pastanede oturur, karnimizi doyururduk. Rumeli Hisar Ustu'ne yurur Bogazici Universitesi gencligine bakardik. Ya da okulumuzda ogrencilerin isletmekte oldugu kantinden alirdik oglen yemegimizi. Bizim okulun onunde seyyar saticilar veya ogrencileri rahatsiz edecek kisiler olmazdi.

Kredili sistemde zorunlu secmeli diye bir ders secenegi vardi. Okul bitmeden secmen gerekiyor fakat istedigin donem secme sansin oluyordu. Ben dahil 4 arkadasim zorunlu secmeli ders olan Cografya dersini nasil olsa bir donem aliriz diyerek secmemistik ve o saatlerde sadece bu dort kisi ne yapacagini bilmez bir sekilde ortada dolasirdik. Sondan ikinci donem almaya karar verdigimizde tek bir tane olan Cografya ogretmenimiz omuzu ciktigindan derse giremeyecekti. Bizi bir telas almisti fakat son donemde ogretmenimiz geri donmustu ve dersi alabilmistik. Sonra o ogretmenim benim calistigim dil okulunda ogrenci olmustu. Nereden nereye...

Ogretmen azligi, yer azligi bizi baska okullardan ders almaya sevk etmisti. Bazi arkadaslarim Etiler lisesinden ders aliyordu. Ben ve birkac arkadasim Besiktas'daki Askeri lisede Edebiyat dersi almistik. Yil sonunda dogru kredi hesaplamalarina dalardik, sonrada Tesekkur, Takdir heseplarina.

Bir ara surekli bomba ihbari olurdu ve okulu bosaltmamiz gerekirdi. Telasla bahceye iner polis ve itfayinenin gorevini tamamlamasini beklerdik. Bizim icin ders kaynadi havasi vardi ama durumun ciddiyetini hic anlamamistik.

Okulumuzun formasi degisecegi zaman ogrencilere fikirleri sorulmustu. Bizler dusunceerimizi resim kagitlarina aktarip sunmustuk. Kac okulda boyle bir uygulama olmustur? Bizim okul kucucuktu ve sicacikti. Ilk erkek ogrencilerde bizim Hazirligi bitirip Lise 1'e gectigimiz sene gelmislerdi. 4 tane delikanlimiz butun okulun ilgisini cekmisti.

Okulun kucuklugunden dolayi bizde alt sinif ust sinif cekismesi olmazdi. Herkes birbirini tanirdi. Egitsel kol saatleride buna yardimci olurdu. Anadolu Meslek Lisesi ilk mezunlari ben hazirliktayken mezun olmuslardi. Bu kadar genc bir okulduk biz iste.

Herkes elbirligiyle birseyle yapiyordu. Okul hizmetlilerimize yardimci olmak amaciyla her sinifa bir tuvalet saglanip siniftakilerin donusumlu olarak temizlemesi saglanmisti. Atolyelerimizide kendimiz temizliyorduk. Bundan hepimiz keyif aliyorduk cunku hem onlarin islerini azaltmis oluyorduk hemde kendi aramizda lay lay lom yapiyorduk. Meryem abla bebek dogurdugunda butun kizlar ona bakma sirasina giriyordu. Okulda gec saatlere kalmam gerektiginde evinde Hayat Agaci izlememe izin veriyordu. Meryem abla azmedip calismis ve memur olmustu.

Okul gezilerimizde oluyordu. Okulumuzun kurucu R. A.'in Tekstil fabrikasi A. Tekstil dahil, birkac fabrikaya ve bizim gibi meslek liselerine ziyarete gitmistik. Uludag ve Kibris gezilerinden Uludag kismina katilmistim. Ilk Uludag'a cikisim olmustu. Ilk kez zirve heycani, zirvede sucuk ekmek, telesiyaj olayina sahit olmustum. Bursa'da konaklamis, orayi gezmis, meshur iskenderinden yemis, kestane sekerini tatmistik.

Biraksaniz sabaha kadar yazarim gibi gorunuyor cunku yazdikca aklima daha cok sey geliyor. S. E. arkadasima sorun o sizlere daha fazlasini anlatir. Benim A subesi arkadasimdir. Birlikte ders almis, birlikte staj yapmisizdir. Simdi onu okulumuzda Teknik Mudur Yardimcisi olarak gormek beni cok gururlandirdi. Bir zamanlar benim arkadasim, siralarinda dirsek curuttugumuz komsu sinif arkadasim, simdi sizin ogretmeniniz, teknik mudur yardimciniz. Sirin arkadasim seni cok tebrik ediyorum.

Isimini yazmadigim diger ogretmenlerimede burdan sevgilerimi ve saygilarimi iletiyorum. Iyiki sizlerin ogrencisi olabilme sansina kavususum.

Ogrencilere hitabende sunu eklemek istiyorum. Okudugunuz okulun, ogretmenlerinizin ve arkadaslarinizin kiymetini bilin. Bazen okula gitmek zor gelir, bitsede kurtulsak dersiniz. Ama inanin oradaki tek zorluk girmek zorunda oldugunuz sinavlardan ibaret. Okuldan mezun olup is yasamina daldiginizda ilk basta para kazanmak tatli gelecek. Sonra hayatin cok kolay olmadigini gorup zorluklarla karsilasacaksiniz. Ve o girmek istemediginiz sinavlari bile ozleyeceksiniz. Orada yasadiklarinizin ne kadar guzel oldugunu hatirlayacaksiniz ve zamani geri almanin mumkun olmadigi gercegiyle yuzyuze kalacaksiniz. Bu okulda egitim aldiginiz icin sansli oldugunuzu aklinizdan cikartmayin.

Ben okulumu herseyiyle cok sevdim. Hayat beni farkli yonlere surukledi ve aldigim meslek egitimini devam ettiremedim. Ama aldigim en iyi egitim bu okulda oldu. Universite'ye ayni bolumu kazanmama ragmen, lisede cok daha iyi egitim aldigimizi gormek beni sasirtmisti. aradan yillar gecti. Eminim su anda cok daha iyi bir egitimle gelecege hazirlaniyorsunuz. Sansiniz bol olsun.

Rahmetli R. A. bey'e ve ailesine egitime bu sekilde katkida bulunduklari icin kendi adima cok tesekkur ediyorum. Keske daha cok is adami, yardimsever boyle katkida bulunsalar.

Son soz olarak bir ricada bulunmak istiyorum. Web sitenize birde MEZUNLAR bolumu eklesenizde biz eski mezunlarda birbirimize kavusabilsek.

Guncelleme : Facebook sağolsun, hepsine ulaştım.

Saygilarimla
Nilly
90-94 Tekstil-Konfeksiyon Ogrencisi ve Mezunu.

11 Yorum:

zeyno said...

Nillycim ne güzel bir adres bu böyle:) Harikasın, ben de hemen bakıyorum bakalım hiç kimseyle karşılaşacak mıyım??
Ben birkaç arkadaşımla bağımı koparmadım,yıllar sonra bulduk yine birbirimizi şimdi liseyi bitirmek üzere çocuklarımız var.Öyle keyifli ki bir araya gelmek:))

Okul konusunda çok haklısın nasıl da özleniyor o yıllar? ah okurken anlamadık ki kıymetini....

Anonymous said...

Ayyyy kadını bayıltmışsındır bu uzun yazınla be öfff
KendiUzunYazılarınaBakmadanNillyeÇamurAtan T.

Yok kız okudum okudum,pek duygusal gördüm seni,ama kabul et yaşlanıyorsunnn nihohaha yaşasın kötülük.
Ben de bi bakiiim bu arada,eskilerden birine rastlar mıyımkiiii?

Serra said...

ayyy $imdi icimden bi$iler yazmak gecio ama tuylerim diken diken oldu. Bi garip hiSsediorum. Ben de gittigim okullari hep sevdim, sanirim $ansli ogrencilerdeniz biz. Ayrica ben de kiz lisesi mezunuyum. Okumianlar bilemezler ortamdaki sicakligi, rahatligi ve keyfi. Bazen cok ozLuorum.. yaLniz sizi ispionlian veliye acaip kiL oLdum okurken, sana ne yani, assinlar okulu cok mu, alla alla :)
benim de okul asmi$ligim vardir ama bizimkilerden bi$i saklamazdim, asicaimiz gun "anneee, bugun dersleri asicaz gezicez biraz, haberin olsun" derdim. :D
bi de hocalarla aramiz acaip iyiydi. Arkada$ gibi olduklarimiz vardi, cok severdik. Ztn okul mevcudu cok azdi, herkes sizde oldugu gibi birbirini taniodu. ay yazcak bi suru $ey var ama yer i$gal etmek istemiorum burda. Dedigin websiteye bakiCam $imdi, nasilmi$ bi gorelim.
goru$uruz cnm

~Serra

nilly said...

Zeynocum, benim gorusebildigim cok az kisi kaldi. Malesef verilen sozler tutulmuyor ve bir sure sonra kopuyorsun coguyla. Bei ilkokul arkadasim buldugundan beri hep okul arkadaslarimi dusunur oldum. Ne yapiyorlar, nasillar, neye benziyorlar.. belki bir gun bulurum :)

T.cim bayilmistir di mi. Daha cevep filan gelmedi, bayilmis ihtimali yuksek bu durumda :) Off, valla yaslaniyorum. Eskileri cokdusunmeye basladigima gore var bu iste bir is..

Serracim, bende anneme soyleuip kiriyordum ama oylesinin de tam zevki cikmiyor be yaaa. Iste boyle yakalannca artik her kirdigim zamani soylemek zorunda kalmistim. He, birde annem okulla cok hasir nesir icinde olunca illaki soylemek gerekti. gerci kredili sistem saolsun, pekde kirmaya gerek kalmamisti :)

Biz bir tek ilk sene kiz okulu olarak kaldik. Sonra tek tukde olsa basladi erkekler gelmeye.

Aaa, hatta bir tanesi bana cok seker bir sekilde cikma taklifi etmisti :) Kartvizit gibi bir kagitta cok tatlisin, sekersin, laylaylay seyler yaziyordu ve benimle cmr misin diyordu. Kartin iki tarafi tirtikliydi. Bir tarafi evet, bir tarafi hayir. Ben hayiri vermistim gerci ama aldigim en cici cikma teklifi buydu :)

nilly said...

benimle cmr misin derken benimle cikar misin demek istemistim. Her zamanki gibi okumadan tikladigimdan oyle olmus, sorry :)

Asortik Krep said...

Okurken eskilere gittim ben de..

Serra said...

tirtikLi hem de.. :D cok ciciymi$ ya. ;) bizim de sonradan karma oLdu ama hangi yiLda hatirLamiorum. Lise 2`deyken oLe oLmaya ba$lami$ olabilir, emin diiLim :)

~Serra

Anne ve Bebisi said...

Vefakar öğrenci diye sana derim ben:)

Bri; said...

yahuuu lise hayatı kötü geçen tek kişi ben miyim?????
Ama senin adına sevindim ben lisemin önünden geçerken görmiyim diye gözlerimi kapatıyorum öünkü daha çok birilerinin eskileri sevmesi güzel...

nilly said...

Asortikcim, anilar guzel seyler degil mi :)

Serra'cim, artik tirtkli cikma teklifi karti yerine tirtikli dugun davetiyesi bekliyorum derrrrrrmisim ehehehehe

Esra'cim, bos vaktim mi cok ne kendimi eskileri dusunmekten alamiyorum :) Sende ayri bir diyarda yasiyorsun, sanad oluyor mu? Sen kac senedir orda yasiyorsun bu arada?

BJ, hosgeldin :) Hayrola, ne oldu da boyle hissetmeni sagladi?

Demet said...

hey gidi okulumuz! dili olsa da konussa :)