Saturday, August 26, 2006

Tavuk Suyuna Corba DEGIL

Clipartli Photoshop Corba

Ibekingcim sormus bunlari nasil yapiyorsun bi annativer dimis. Simdi soyle oluyo:

Sinirsiz kisilik bir yemektir, pardon bir eglencedir.
Hazirlama suresi: Kisiden kisiye degisir.
Pisirme suresi: Onceden isitilmis Paint ve Photoshop bilgisi gereklidir.
Kalori: Bir porsiyonda 355 kahkaha
Bekletme Suresi: YOK! Sicagi sicagina hemen servis yapilmalidir.

Malzemeler:
Bir suru ic dosyasi olan Clipart
1 adet Paint Brush Programi
1 adet Adobe Photoshop Progami

Photoshop'un icinde bulunan firca cesitleri
Yine Photoshop'un icinde bulunan Renk Paleti


Sos icin:
Bir olcek hayalgucu
Bir tutam beceri
Orta boy goz karari

Once Clipart resim tarlasina giriyoruz. Sonra begendigimiz olgun ve dolgun meyveleri dalindan, yani dosyasindan topluyoruz.

Cliparttaki resimler her ne hikmetse Adobe Photoshop'da acilmadigi icin onlari Paint Programinda aciyoruz. Burada hic bir islem yapmadan File - save as deyip acilan pencerede save as type kismindan Jpeg secerek kaydediyoruz. Artik resimlerimiz Photoshop'da oynamak icin hazir.

Tek meyveden yaptigim seylerde sadece firca ve renk cesitlerini kullanarak goz, burun, sac filan cizdim. Karikaturumsu olanlarda karakterimi belirledikten sonra yardimci malzemeleri sectim.

Hepsini buyukce bir tencerede, ay pencerede actim. Onlari ana resmime ekledigimde Layer olarak acildigindan uzerinde oynama yapmak, istemedigim yerleri silmek, renklerini degistirmek, birbirinin altina sokmak ustune cikartmak kolay oluyor. Hatta ana resminizi de layer olarak kullanirsaniz hatalari daha rahat duzeltirsiniz. Butun malzemeler burada cirpildiktan sonra Save as Jpeg olarak karakterin ismi ile kaydediyoruz ve bir sonraki karakteri bitirine kadar desktop sicakliginda bekletiyoruz.

Her ana karakterle isimiz bitince onlari baska bir pencerede aciyoruz. Tek tencerede, sey yani pencerede cok malzeme olup da tasirmak yerine ayri ayri yapip sonradan birlestiriyoruz.

Daha yapmaya baslarken katmaya basladiginiz birkac olcek hayalgucunuzden gerektikce eklemeye devam edebilirsiniz. En ideal ayari bakitignizda sizi guldurucek kivama geldigi andir. Bu kivama gelene kadar yavas yavas hayalgucu ile birlikte bir tutam beceriklilik katabilirsiniz. Kattiginiz beceriklilik miktari pratiginizi arttirdikca tam kararinda olacaktir. O ana kadar tadindaki kivama gore tutami azaltip cogaltabilirsiniz. Buna da goz karariniz ve aldiginiz yorumlar yardimci olacaktir.

Yazilar ise icinde 'sefin kosesi'nden yani sol kosedeki tool bar kisimindan T cetveli secilerek yapilir. Gerekli yazilar yazildiktan sonra istenilen fontlar secilip buyukluk kucukluk ayari yapilir. Isteginize gore yaziya renk katabilir veya bir background (bunu ilk basta yapmaniz daha uygundur.) ile yemeginizi, yani eserinizi zenginlestirebilirsiniz. Sogutmadan servis yapmayi unutmayin.

Asagidaki nillykaturu ise aylar once yapmistim. Arkadasimin dogum gunu icin e-card sayfalarinda dolanirken Hallmark sitesinin Free e-card bolumune rastladim. Butun dosyalardaki kartlara tek tek baktigim halde bu tiplerin oldugu dosyaya aman basit ve sacma birseydir kesin deyip bakmamakta israr ediyordum. Begendigim bir tarzda kart bulamayinca bu tiplerin dosyasini tikladim. Hoops&Yoyo. O basit gorunumlu tipler, ses eklenince sacmalaninca ne kadar komik oluyormus meger. Hepsine girip bakmakla yetinmeyip birde kendi web sayfalarina girerken buldum kendimi. Ondan sonrada favori e-kart karakterlerim olup ciktilar. Bunlarla yatip kalktigim zamanlarin birinde de iste asagidakini yapmistim.

Isyerinde desktop'a koydugumdan ingilizce yapmistim ama sizler icin degistirdim. Yok, yalan soyledim. Aslinda annemler icin degistirdim. This is a pen disinda baska birsey bilmiyorlar da sekerlerim benim. Aslinda annem bizi ziyaretteyken ogrenmisti 3-5 kelime. Sit, come, go gooooooo diyorum sana, give it to me, drop it.. ee, tabi bunlar butun gun bizim kopekle ugrasmasindan dolayi ogrendikleriydi. Birde son ayina kadar restroom'a redroom deyip beni guldurdu :) Alttaki 80 lik teyze annemi sorup duruyor. Birbirlerine kafa egmekten baska bir komunikasyonlari yoktu. Hele kadin anneni ozledim dediginde kopuyorum ben! Birde benim Pakistanli var. O da Pakistan'a bir gidisinde Istanbul'a ugrayip annemle gorusecekmis. Birbirinize kafa sallamak icin mi dedim. Ay yok onlar anlasiyorlarmis. Bak sen hele..... Beni burda kafalayamadi, aklinca gidip annemi kafalayip bana ulasacak! Hatta sonra gitmisken 2 gun filanda kalirim demez mi! Neyse, benim cenem acildi kapanmaz simdi. Siz en iyisi bunlara bakin.


5 Yorum:

nilly said...

Aslinda photoshopu bir karistirmaya baslayinca neler neler cikiyor. Birazcik karistirsan yaparsin aslinda. Cok yetenege gerek yok :)

ibeking said...

aman nillyhanımcım teşkür ederim..photoshop kısmı ok de clipart aranmak lazım galiba...neden sordum ben biliyo musun aliciğime bişiler yapıp basıyorum..kitap gibi yani..e bunlarda pek sevimli olmuş vakit bulursam bende uyduruverim bişiler..sıkıştıkça sorarım..öperiimm

nilly said...

Ni dimehhh Ibekingcim. NE zaman istersen. Aslinda benimde kendime artik bir clipart bulmam lazim. Cunku calistigim yerle isim ay basinda bitiyor. Evdekinde de 3-5 resimcik var o kedderrr. Eger bulursan biryerlerde banada haber ver.

Anonymous said...

Oooo Nilly anne ile yazdiklarini okurken gozumden yas geldi. Anneyede okudum. Ama sen yazmadan azmetmis herhalde dun bana ingilizce Cd kurdurdu. Pc'den ingilizce calisip ilerletecekmis. Bence bu Pakistanli isi olur gibi baksana hazirlik var :)
Sister

nilly said...

Sistercim, begendiginize sevindim. Annemin Ingizsilceye tekrar merak salmasida hosuma gitti. Pakistanliyla birsey olmayacak. 'May I be part of your life' deyince bir saniye bile beklemeden 'NO' diyiverdim hemen. Sonrada gitti. Bakalim bir daha ne zaman ugraar veya ugrar mi?