Friday, November 19, 2021

Metaverse ve WEB 3.0

 Internetin Geleceği MetaVerse

WEB’in Geleceği WEB 3.0

METAVERSE

Hayatımıza hızlıca giren internet ile birlikte çok yol kat ettik. Gün geçmiyor ki yeni bir teknoloji ile karşı karşıya kalalım.

Bir önceki yazımda Squid Game’den bahsetmiştim. Söz konusu youtube’dan video izlemek olunca önerilen videolarında ardı arkası kesilmiyor.

Barış Özcan’ı severek takip ediyorum. Karmaşık şeyleri bile sadeleştirerek çok güzel anlatıyor. Internet’in bir sonraki seviyesi ne ola ki derken aslında bildiğimiz ama tamamı ile içine atılmadığım bir dünya olduğunu gördüm.


Avatar, Matrix gibi filmler, Mine Craft gibi oyunlar ile aslında kısmen de olsa tanışmışız. Web dünyasından ayrı bir şekilde kurulan ütopya gibi bir evrenden bahsediyor. Mine Craf’ı 8 ve 14 yaşındaki yeğenlerim sayesinde oynarlarken görmüştüm. Zamanında Farmvill oynayan biri olarak oyun dünyasına kendimizi fena kaptırabiliyoruz. 2 boyutlunun 3 boyutlu hali gibi gelmişti. Ben ekin ekip onlar büyüsün de çiftliğimi genişleteyim diye uğraşırdım, onlarda bloklarla evler, karakterler yapıp kendilerine alanlar yaratıyorlar. SİMS oyunu da benzer bir durumdu.

Şimdi bunların hepsinin ayrı bir yerde paralel evren gibi olduğunu düşünün. Sınır yok, gezegenler arası dolaşmak gibi birşey. Bunun için en önemli olay sanal gerçeklik gözlükler ve giyilebilir araçlar. Bu araçlar sadece saat, gözlük değil; kostümler sayesinde bu sanal alemde yaşadığın şeyleri vücudunda hissetmeni sağlayan araçları da kapsıyor.


Tabi bunu yazarak anlatmak kolay değil, hem de tam olarak herşeyi sindirememişken. Barış Özcan'ın görselle desteklediği video ve önerdiği bir filmi seyrettiğimde ne demek istediğini daha iyi anladım.

​Barış Özcan’ın Metaverse videosu:
https://youtu.be/kbDEojkAt9c

Ready Player One – Türkçe Altyazılı Fragmanı
https://youtu.be/MEsLp47Fdow

Netflix'te ‘Ready Player One’ isimli film metaverse’ün neye benzediğini bize gösteriyor. Birçok gelecek filminde gördüğümüz gibi bir tarafta konteynerlardan oluşmuş, daha fakir bir yerleşim yeri varken diğer tarafta daha gelişmiş yerleşim yerlerinin olduğu bölgeler.

Hangi bölgeden olursa olsun herkes günlük işe veya okula gider gibi sanal gerçeklik gözlüğü ve giyilebilir araçları ile bu dünyaya dalıyorlar. Burası bir taraftan sosyalleşebildiğin bir yer, bir taraftan da oyunlarımız da olduğu gibi coin toplayarak kendine yeni bir kostüm, silah, aksesuar gibi şeyler alabileceğin alanlardan oluşuyor. Yıllar geçtikçe burası da gelişiyor. Ancak film, burayı geliştiren kişinin ölmeden önce yaptığı bir konuşma ile bir yarışma yapması ve oranın sahipliğini vaad etmesini konu alıyor.

Barış Özcan, ilk kez böyle ortamda canlı bir konser organize edildiğini ve biletlerinin hızlıca satıldığını belirtiyor. Holigramlar, avatarlar derken belki arkadaşlarımızla café’de buluşmak yerine avatarlarımızı bu dünyada buluşturacağız. Café’nin karşısında Watsons reklamı olacak, giyilebilir araçlar sayesinde tester rujumuzun tadını hissedeceğiz belki de!

Futuristik Ufuk Tarhan’da geçtiğimiz günlerde bununla ilgili bir yazı paylaştı.
https://www.posta.com.tr/yazarlar/ufuk-tarhan/kurgu-hayatina-hazir-misin-2390785


WEB 3.0

Diğer bir Barış Özcan videosu ise WorldWideWeb diye bildiğimiz internetin kendi geleceğinden bahsediyor. İlk olarak WEB 1.0 olarak piyasaya çıktığında sadece izleme/okuma amacı ile kullanabildiğimiz, 1999 itibari ile WEB 2.0 ile şu an da kullanmakta olduğumuz tüm sosyal media araçlarının popülerleşmesi, yükselişe geçmesi ve kullanıcılar olarak izlemek/okumak dışında kendimizinde etkileşime olmasını esas alıyor. Linkten linke geçebilmemiz, yazmamız, resim&video paylaşmamız gibi atılımların yapıldığı dönem ve sistem.

Bu iki sürümde merkezi sistem aracılığı ile bağlantıda olmamızı sağlıyor. Bir yere bağlanamadan hiç birşey yapamıyoruz.

Sonraki aşama olan WEB 3.0’ın ise merkezi sistemi olmadan biribirimizle bağlantıda olabileceğimiz bir oluşum. Bunu da blockchain örneği ile vermiş. Herkesin bireysel bağlantılar kurabileceği, daha özgür ve demokratik bir ortam sağlayacağı düşünülüyor. Çünkü bizler sosyal medyada aldığımzı ücretsiz hizmetler gibi şeylerde ürün hizmeti aldığımızı düşünürken esas ürün bizleriz. Big Data olarak adlandırılan büyük veri ile bizi bizden daha iyi tanıyorlar. WEB 3.0’ın Blockchain düzenine sahip olması ile kendi verilerimize daha çok sahip çıkabileceğimiz düşünülüyor. Hala blockcahin'i çok anlayamadığımdan bu WEB 3.0 biraz karışık geldi, biraz daha video seyretmem lazım :)

Barış Özcan’ın WEB 3.0 + Metaverse
https://youtu.be/YuIQQ6Ce08Y

0 Yorum: