Tuesday, September 16, 2008

Portland Downtown'da Kucuk Gezinti

Eylul ayi geldiginden beri burada daha bir yaz havasi olmaya basladi. Aksamlari biraz serin oluyor ama son bir iki gundur o kadar usutuyor.
.
Dun aksam boyle aksamlardan biriydi. Tepede dolunayda varken bu firsati kacirmadik ve kardesimle downtown'a gittik.
.
Downtown bolgesine 2'si buyuk toplam 8 tane kopru var. Oregon ve Washington eyaletlerine sinir cizgisi gorevi goren Colombia Nehrinin bir kolu olan Willamette Nehri'de Kuzey ve Guney olarak Portland sehrini ikiye ayiriyor.


Bana kucuk Istanbul Bogazi gibi gelen bu goruntu, Istanbul'u ozledigimde cok iyi geliyor. Bogaz kadar genis degil. Dolayisiyla irili ufakli bir cok kopru bulunuyor.

Downtown bolgesinde otoyollarin devami olan iki buyuk ve yedi kucuk kopru var. Bunlardan bazilari buyuk gemiler gecsin diye aciliyor, yukari kalkiyor. Buyuk derken bizim Bogaz'dan gecen o kocaman gemileri kastetmiyorum. Bu durumda Halic kismini gozunuzde canlandirin :)


Mesela bu Hawtorn koprusu yukari dogru acilanlardan. Yukari dogru uzanan kubbe gibi demir yiginindan bir tanede hemen resmin basladigi yerde var. O kisim havaya kalkiyor.

Tabi ondan once cingir cingir zil sesleri esliginde bol bol kirmizi uyari isiklari yaniyor. Genelde 15-20 dakika suruyor. Seyretmesi guzelde, o sirada koprude olup bir yere yetismeye calismak iyi degil. Tecrubeye dayanarak soyluyorum.


Ustteki fotograf Marquam Bridge. I-5 denen otoyol nehrin iki yakasini birlestiriyor.

Fotograf makinasinin gece ayarinin yerini kesfetmeden once hayalet ben. 4 Temmuz kutlamalari burada yapiliyor. Blues Festivalinin en buyuk sahnesi bu kosede oluyor. Sag taraf River Side denen kisim. Solda yukarida gorunen kopru var. Onun devamida festivallerin yemek ve lunapark eglencesinin bulundugu yer oluyor.

Obama, konusmasini bu gordugunuz alanda yapmisti. Hic beklenmeyen en kalabalik dinleyici kitlesi burada oldugundan bayagi bir haberlerde yer almisti goruntuler.

Dort temmuz gecesinde binlerce insan portatif koltuklariyla, battaniyeleriyle yesillige yayiliyor. Bir tarafdan Blues dinlerken bir taraftan havayi fisek seyrediyor.

Resmin kosesinde gorunen kucuk liman ve benim bulundugum yerin onu irili ufakli tekne ve yatlarla doluyor.

Limanin yukarisinda da otel, restorant, cafe ve sarap evi gibi dukkanlarin bulundugu bir yer var. Bizde olsa her zaman tiklim tiklim dolu olabilecek bir yer olmasina ragmen nedense buralarda insanlar yeterince hakkini vermiyor. En kalabalik zamani 4 Temmuz.


Burasida yine ayni yere bakis. Isikli bina otel, yani o kucuk yolun baslangic kismi.Arkada gorunen binalarda bittigi yer. Cok uzun bir yol degil yani.
Bu fotografda Hawtorn koprusunun solunda kalan bolum. Kirmizimsi isiklarin oldugu yer Morrison koprusu. Demirlemis gemide restorant gemilerden. O aksam ortalikda bir suru gece elbiseli genc gormustuk. Okullar acildiginda "Home Coming" dedikleri bir dans partisi yapiliyor. Tipler ve konusmalar Ruski olunca ve pesinden de beyazlar giymisbir genc kiz gorunce dugun yemegi oldugunu anladik.

Asil manzara karsi taraftan buraya bakmak diyen kardesimi beni bu taraftaki yuruyus yoluyla 4 sene sonra tanistirdigi icin stemle tebrik ettim... Sagdaki Hawtorn koprusu ve soldaki kararti herkesin yayildigi yesil alan oluyor. Resmin onundeki kucuk iskele ise kayikcilarin nehre indikleri yer.


Kucuk ama sirin downtownumuz fotograflarda ayri bir albenili gorundu gozume. Karsi taraftayken bu taraftangelen tam tam sesleri ve alev dansi gibi birsey goruyorduk. Birazyuruyup oraya da bakmayi ihmal etmedik.
Tam bir kopru alti partisi vardi. 15 kisiden fazla kisi, degisik African davullarla ritim tutuyorlardi. Hani su dogaclama usulu olanlardan. Havada pek bir marijuana kokusu vardi. Nargile yakmis genclerdende aromayla karisik kokular geliyordu. 20-35 yaslari aasinda degisik tipler vardi. Haliyle hippie agirlikli bir ortamdi.

Fotografda arkada gorunen sahsiyet ustu ciplakgeziyordu. Tipi ne kadina ne de erkege benziyordu. Yani ya kucuk memeleri sarkmis bir kadin ya da memeli bir erkek! :)

Bir tane cocukda ellerinde isikli birseyler donduruyordu. Gece gece cok hos gorunen bu seyin ne oldugunu cocuk durunca anladim. Hatta sonra sordum. Acik renkli bir eldivenin icine cesitli renklerde nededidigini anlamadigim isiklar yerlestirmis. Eldiveni biraz bol takip ellerini hareket ettirdigindeortaya degisik goruntuler cikiyor. Tam trance muzikde dansetmek icin diye dusundum.

Cekim yapayim dedim ama cok karanlik oldugundan birsey gorunmedi. Birazcik cektim ama tam tam dogaclamalarida ayni ritmde devam edip rutine baglayinca daha fazla durmadik. Renkli isiklar eldivenlerden cikan goruntuler ve 50. saniyeden sonra alevle dans eden cocuk var.

6 Yorum:

Haydins said...

Petersburg'da da cok kopru var..Okudugum bir kaynaga gore 100'den fazla minik adacik uzerine kurulu bir sehirmis..Belki bilirsin beyaz geceler olur haziran'da gitmek henuz kismet olmadi o zaman ama kopruler aciliyormus..Senin yazin onu hatirlatti bana :)

nilly said...

Selam Haydins, beyaz geceler hakkinda birbilgim yok. Ozel bi kutlama filan mi yapiliyor?

Ebruli said...

Uzun bir aradan sonra merhaba Nilly;

Downtown fotoğrafların harika. Köprünün ve binaların ışıklarının suya yansıyışına bayıldım. En çok da "4 temmuz" günü orada olmayı ben de çok isterdim. Merak ettim doğrusu...

Anonymous said...

Beyaz geceleri duymuştum ama köprü partisini senden duydum güzelmiş ya burada havalar soğumaya başladı bile :(

serrose said...

Bende fotograflara bayildim ve 4 temmuzda orada olmayi dileyenlerdenim
ayrica fotograf makinanin gece cekimi supermis cok hosuma gittihangi marka diye emrak ettim :)

nilly said...

Biraz gec oldu ama yorumlariniza, yorumlarim :)

Ebruli, 4 temmuzda gercekten guzel bir ortam oluyor. Ama bizim havayi fisek gosterileri 5 basar buradakine yani en azindan Portland'dakine :)

Craft Woman, bende beyaz geceleri bilmiyorum, onun ozelligi nedir?

Serrose, makine Samsung 10 pixel, 3X zoom. Aslinda oyle cok detayli bir makine degil. Bende saisrdim boyle guzel cekmesine. Titremeyi engelleme olmasina ragmen elde cektiklerimiz degilde bir yere koyup otomatik cektiklerimiz oyle guzel cikti. He, birdekardesimin marifetiyle, downtowninguzel isiklari yardimci oldu diyelim :)