Wednesday, September 03, 2008

Oregon Coasts

Gecen hafta Persembe gunu okyanus tarafina gitmeye karar verdik. Aslinda rota kuzey tarafinda gorunen Cannon Beach'di. Fakat arabayi kullanan kisi baska yol kullanarak geldigi icin kendimiz bambaska bir yerde bulduk. Guneye dogru olan Lincoln City'de.

Bu durumdan en cok ben memnun kaldim cunku hic o tarafa gitmemistim. Diger beach'le aramizda 80 millik bir mesafe koyunca Newport tarafina dogru gidip bu civarlari gezmeye karar verdik.

Normalde sehirde hava ne kadar guzel olursa olsun okyanusa vardiginizda genellikle hava degisir. Ruzgar, sis, yagmur, soguk...

Sansimiza harika bir hava vardi. Aksamustu usutmeseye baslasa bile yinede cok iyiydi.

Oregon kuzeyde oldugu icin yazin bile okyanus cok soguk oluyor. Civi gibi tabir ettigimiz soguklugun 2 katini filan dusunun. Yinede denemeler yapmayan yok degil. Gecen sene bende denemistim ama kafami sokmayi birakin gogus hizzasina kadar bile islanamadim.

Yaklasik 2 saatte vardigimiz Lincoln City'nin Siletz Bay denen yerinde oglen yemegi molasi verdik. Mo's diye deniz urunleri satan bir yere gittik. Coast kisminda cok bilinen bir yermis. Hatta coast boyunca birkac subesi daha varmis.

Restoran'in onunde boyle bir iskelemsi bir sey vardi. Asagida ki resimlerden birinde tepeden bir gorunum var. Asagidaki resim restoranin sol tarafinda kalan koy kismi.


Iskelenin ve koyun sag tarafi bu sekilde. Koseden donuldugunde boylu boyunca uzanan sahil var.

Bir cok kutuk parcasi vardi sahilde. Yaziyi tam okumamistim. Resmini cekince okurum sonra demistim ama yazilar cok ufak cikmis. Simdi de google amcadan baktim ama belirgin bir haber bulamadim o konuyla ilgili.

Soyle bir okudugum seylerden anladigim kadariyla 1939'da cok guclu bir firtina kopmus. Cok buyuk dalgalar olmus. Bu bolgede California'ya ya kadar balik, kus, habitat bolgesi olarak geciyor. Ayrica ormanlik bir alan. Kutukler o firtinadan sonra kopup suruklenen kutukler mi yoksa olasi firtinalara karsi sahili kismini korumak amacli mi anlamadim. Bir ara usenmezsem daha detayli bakarim.

Bizim yurudugumuz kisim asagida ki kirmizi dairenin oldugu yer. Yukariya dogru olan kisim kuzeye yani Cannon Beach'in oldugu yere dogru gidiyor.

Daha sonra NYE Beach denen yere gittik. Buranin kucuk dukkanlari olan bir carsisi var. Sahil kismi cok ruzgarliydi. Biz sadece carsi kisminda kisa bir yuruyus yaptik.

En ucda deniz feneri gorunuyor.

Burasi da kucuk bir liman kasabasi. Newport.

Once kopruden gecip ileriye dogru devam ettik cunku crap/yengec mevsimiymis ve orada bir yerdeki bir mekanda taze oluyormus.

Fakat tarif alan ve arabayi kullanan kisi Newport yerine surekli Astoria deyince aldigimiz tarif yanlis oldu. Ben araya girip duzeltmeye calistim fakat o kisinin akli iyice karistigi icin kendi bildigi yoldan devam etti.

Birkac mil gidip hatirladigi mekani goremediginde bu sefer 'benim bildigim Astroia Washington'a gecer gecmez olan yer yani kuzeyde' demelerim anlam kazandi.

Iki tarafda da benzer kopruler var ve kopruye girmeden hemen once gibi bir tarif olunca ortalik karismis.

Vardigimizda artik yengec almak icin cok gec kalmistik cunku dukkanlar kapanmti. Ben o sirada 'hoyynnkk, hoooyynnkk' gibi bir ses duydum ve bir iskeleye dogru ciktim. Bu kocaman ve sirin deniz aslanlariyla karsilastik.


Kimisi iskeleye sereserpe yayilmisti kimisi de karsidaki tas limana cikmaya calisiyordu. Bir sure onlari seyredip garip vucutlari hakkinda yorumlar yaptik.




Arabayla gecerken harika manzaralar vardi. Gecerken cekmeye calistim ama esas guzel goruntulere makinami yetistiremedim. Kayalara vuran dalgalar ve hafif ucurumsu kenarlar vardi. Bana kalsa her manzarali yerde durup resim cekerdim ama yanliz olmadigim icin olamadi.





Kardesimle en cok yapmak istedigimiz seylerden biride karavan kiralayip boyle okyanus kenarindan manzara seyrede seyrede, istedigimiz yerlerde konaklayarak California'ya dogru bir yolculuk yapmak ama malesef simdilik sadece hayal olarak kalacak.


16 Yorum:

Haydins said...

Hayal supermis umarim gerceklestirme sansiniz olur..Ama yol ustundeki motellerde kalmayin.Korku filmleri klasigidir ya bir garip olaylar doner oralarda :)
Arabayi kullanan kimdi cok merak ettim?Cok kizilmis ona kimse artik :)

Anne ve Bebisi said...

Cok guzel bir gezi olmusa benziyor, sahil kiyisi da cok guzelmis. Umarim kardesinle hayalini kurdugunuz road trip'i gerceklestirebilirsiniz:))

zilsizzarife'nin yeri said...

Ne güzel gezilmiş görülmüş ve birsürüde foto çekilmiş,bayıldım:)

nilly said...

Haydins, karavan olursa zaten yol ustundeki otellere gerek kalmayacak. Bu seferde durdugumuz yer duzgun olmali gerci :))) Arabayi kullanana kizmadim canim, ilk beni dinleseydi o kadar yol gitmemis olacaktik.

Esracim, valla artik o hayal olarak kalacak cunku ben geri donus hazirligindayim :( Belki Tr'de olur boyle birsey.

Zilsizarife, keske senin kadar gezebilsem. Sen bir orda bir surda bir burdasin :)

Anonymous said...

Nilly'cim ne güzel gezmişsiniz o ses duydum kısmına çok güldüm dokunabildin mi peki ne şekerler ya :)

nilly said...

Yok, dokunamadim craft Woman. Hatta fotograflari bile ben cekemedim de arkadasa cektirdim cunku yuksekden korktugumdan fazla kenara yapisamadim. Zaten dokunulabilecek bir yerde degillerde.

yalnızlar kraliçesi said...

yanlış okumadım dimii, dönüş hazırlığı???? temelli mi, geçici mi? her ne olursa olsun, hayırlısı olsun hakkında nillyim benimm..

zilsizzarife'nin yeri said...

Güzel bir hafta olsun şeker:)

nilly said...

yanlis okumadin Kralicem. Donuyorum artik. Temelli. Boyle olmasi icap etti. Simdi donunce beni neler bekliyor dusuncelerindeyim.

Zilsiz Zarifecim, saol. Sana da :)

Anonymous said...

Hımm anladım canım ende korkarım yüksekten :)

yalnızlar kraliçesi said...

dönmen için çok zorunlu bişiiler yoksa biidaa düşün derim ben.. zira ülke şartları malum. iş, yaşam koşulları.. hele bi de herkes kapağı oralara atmak isterken... seni tekrar tekrar düşündürmeli. yine de vereceğin karar ne olursa olsun hakkında hayırlısı olsun.. canım benim..

nilly said...

Kralicem malesef benim istegim disinda oldugundan birsey yapamiyorum :( Belki bir gun anlatirim..

Bir Dut Masalı - nUnU said...

sevgili NİLLY,
çok etkilendim,okyanus ötesi bambaşka elbette.
deniz aslanlarına !! iskeleden koy'a bakışa bayıldım,
severim denize yakın yaşamayı,bir boğaz ve sahil çocuğu olarak doğup büyüyünce insanı farklı çekiyor bu gördükleri.
madem dönüş var :(
her şey gönlünüzce olsun inşş
SVGLRRR

nilly said...

Sealm bir dut masali, bende denizle bir arada yasamis bir Istanbul'lu olarak suya yakin olmayi hep ozluyorum. Okyanus daha yakin olsaydi herhalde surekli giderdim ama 1.5-2 saat olunca surekli gidilmiyor. Sizinde hersey gonlunuzce olsun. Sitenizdeki yemekler guzel gorunuyor.Bir ara detayli incelemeye gelicem :)

Ebruli said...

Güzel bir gezi olmuş. Fotoğraflarınla ve anlatımınla ben de; gezmiş kadar oldum. Deniz aslanları da harikaydı...

Yorumlardan anladığım kadarıyla Türkiye'ye dönüyorsun. Çok şaşırdım, bana sanki hep orada yaşayacaksın gibi gelmişti. Neyse hayırlı olsun. Türkiye'ye, vatanına, ailene geri dönmende çok güzel...

nilly said...

Ebruli, burda kala kala banada oyle gelmisti ama bazen gidisat oyle olmuyor. Aslinda bu konuyla yazacak cok sey var ama buraya yazip yazmayacagimi bilmiyorum.