Saturday, May 24, 2008

SANAL ROPORTAJ - Bir Balerinin Hayati / B3

Ece M. Vural ile yaptigimiz sanal roportajin son bolumu.

Balerinsen ac kalacak ve ac yasayacaksin. Cok aglayacaksin ama...

N: Bale ve Modern dans farkliliklari neler?



E: Bale belli kalıplar icerisinde yapılan hareketler zinciridir. Modern ise bu kalıplara karsı cıkmak icin. Isadora Duncan bunun önculerindendir. Baleye karsı o statik zorunlu yapılan vucudu kalıp icerisinde tutan hareketler zincirine karsı gelerek yaratılmıstır.

Sunu belirtmek isterim, bir balerin hayatının her devresinde modern dans edebilir ve bunu en iyi sekilde yapabilir ama asla bir moderci klasik yapamaz. Saglam klasik baleci oldugumda böylece ortaya cıkmıs oldu :)

N: Sence ulkemizde baleye olsun, diger sahne gosterilerine olsun yeteri kadar ilgi gosteriliyor mu?

E: Tabiki hayır ama bunda sadece devlete yuklenmekde yanlıs. Bence, popüler kulturde TV, bilgisayar, sacma sapan yapılan dans ve tiyatro, sarkıcı yarısmaları, kısa yoldan unlu ve zengin olunur durumu artık genclerimizede cok fena bulasmıs durumda. Tabiki yine ucu egitime dayaniyor.
N: Gelistirmek adina neler yapilmali? Nasil bir destek olmali?
E: Herşey egitim. Zaten egitim oranı düşük bir ülkeyiz. Mesela 2 aylık aldıgı latin dersiyle yarısmaya katılan ve orada popular olduktan sonra yarısmanın 2 turunda birde juriye girip dans hakkında yorumlar yaparak profösor kesilinleri goruince tabi ben kendi adıma cıldırıyorum .

Iki gunluk dansci bozuntusunun soyledigi yanlis ve uydurma bilgileri cok onemli bir iletisim araci olan Tv'den Turkiye'nin her kesiminden bilgisi olan da olmayanda dinliyor ve dinledigine inaniyor. Malesef para yapanda bu oluyor!

Ben dogruyu gostermek icin gazeteci bır arkadasımla sabahlara kadar tartıstım bu konuyu. 'Populer olmak zorundasın' dedi. 'Popular olmanın yollarıda maalesef reyting yaratıcak bir hikayeye baglı cunku halk bunu seviyor' dedi. Bunu cok tartıstık.

Ben egitimle olacagını hala savunuyorum ama bu arkadasımın dedikleri o gunden beri beni dusunduruyor. Cahil kalmis halk karsılarına ne cıkarsa ona inanıyor. Benim, senin gibi bilincli olan adam cok azınlıkta.

Anadolu Atesi'ni ele alalım. Bugun full oynuyorlar cunku basları cok kuvvetlı (isim vermek istemiyorum) reyting yapabilecek her turlu reklamı yaptı. Biletlerı o kadar pahallıkı ben bile alıp gidemedim henuz yeni Troy adlı eserlerıne.




Devlet kendini gelistiremezken bizimi gelistiricek… cok yetenekli bir cok tiyatrocu arkadasım dizilerde oynuyor cunku bırak tiyatro kadrosu birde ustune sahneler yıkılıyor. Yani git gide daha da kötu durum. Bu arkadaslarımla artık konustugumda bir coguna paranın tatlı geldiginide gördum. Ne acı...

Okullarda sanatsal dersler daha cogunlukta yapılarak gelistirilir. Gercekten okulunu okumus egitmenlerle cita biraz daha yukselir. Bu bir hayal cunku okullardaki drama ögretmenleri iki ay univeritesininin tiyatro koluna girmis bir adam ya da ozel bale okulunda iki sene bale dersi almıs, iki hareketı yan yana getiremeyen bir kız.

Malesef kolej mudurleride Tv’de dans yarısmasına katılip oyle derece almis populer isimleri ögretmen olarak tercih ediyor. Beni degil :( Ben karamsarım galiba bu konuda.

N: Peki Anadolu Atesi icin baska neler dusunuyorsun?

E: Başarılı ama belirtmek isterimki gercek bir halk oyunu modernizesi. Saygım var cunku ulkenın buna da ihtiyacı var. Birseylerın olusması adına basarılı buluyorum.

N: Bize ait hazirlanmis bale gosterileri var mi yoksa hep yurtdisindaki gosterilermi derleniyor?

E: Emrah ile Selvihan bizim eserimizdir. Basarılı bir eserdır. Bahce Saray Cesmesi adlı bir eser var. Ben okuldayken Istanbul oynadı. Bunun gibi var bizimde eserlerimiz ama dunyada bunlari oynayan olmadi. Sadece bizler oynadık. Bir de Agır roman ve Istanbul.

N: Hulya Aksular’in hazirladigi Dunden Bugune Istanbul (video link) adli bir gosteride yer almistin. Bu gosterinin durumu nedir, ilgi nasil?

E: Kesinlikle ben cok severek ve keyifle dans ettim. Bu sezonda da oynadık. Ilgi cok buyuk. Umarım devam eder. Ben gelecek yıllarda da oynamaya devam etmek isterim ama su an icin gercekten akibetini bilmiyorum. Buyuk ve guzel bir proje. Hülya abla kesinlikle üstesinden tek basına büyük bir basarıyla kalktı.






N: Baleyi hobi olarak veya meslek olarak secenler icin neler onerirsin?

E: Bale hobi olarak secilmez, o bir yalandır. Dans, hobi olarak secilebilir. Gidip latin, tango, hip hop calısabilirsin, fakat bale bir meslektir.
Turkiye’de insanlar bilincsiz oldugu icin bir meslek olabildigini maalesef bilmiyolar. Onlara gore ha tango dersi almıssın ha bale aynı sey.

Birde balerinim dedigimde %90 karsılastıgım soru nerede ders veriyorsun oluyor. Oturup bir posta anlatıyorum anlarlarsa. Bazende artık bir okul adı uyduruyorum konuyu kısa kesıyorum…
Bale askeri bir calısma gerektirir.

Turkiye’de 10 tane cocugum olsa balerin ya da sanatın herhangi bir dalıyla ugrasmalarını istemem. Cok isteklilerse, yeteneklilerse, akılları yetiyorsa bu egitime kayıtsız sartsız tamam diyorlarsa ve benim maddi durumum elveriyorsa yurt dısına yollarım.

Balerinsen ac kalıcaksın, ac yasayacaksın, okuyacaksın, sanatı her koldan tabi ki vaktin yettigince, cunku yorgunluktan gözunu acamıyorsun, takip edeceksin. Muzikten anlayacaksın, en yakın arkadasınla yeri gelicek rakip olucaksın, asla Nişantası, Akmerkez adamı olmayacaksın. Manikur, pedikur tabiki bakım adına olucak ama kırmızı ojelerle sahneye cıkamazsın. Tırnaklarını asırı boyutta uzatamazsın.
Her zaman yerine koyabilecekleri bir adam var. Ne kadar iyi olursan ol bunu unutma, o yuzden calısmanı hic bırakmayacaksın. Yaralara, sakatlıklara, bacak agrılarına, cunku bunlar bale yaptıgın surece hic bitmeyecek, tahammul edeceksin.

Cok aglayacaksın ama sonunda o sahnedeyken aldıgın haz, keyif, mutluluk ve bittiginde duydugun alkıslar, birde 'cok iyiydin' tebrikleri…

Duşa girdiginde 'hepsine deger, Allahım şükürler olsun' diyebiliyorsan, kendini dünyadaki en sanslı insan olarak hissedebiliyorsan ve arkana dönup baktıgında 'yine yapar mıydın, evet yapardım' diyorsan ve yinede bu sıkıntıları cekmeye razıyım dıyebiliyorsan balerin ol derdim.

N: Bale disinda ugrasilarin neler?

E: Bol bol Lost seyretmek. Su anda bir ugrasım yok. Butun bos vaktimi ve tatillerimi pinekleyerek ve enerjı depolayarak gecirmeyi tercih ediyorum.

Sinemaya gitmeye usenen biri olarak bayaga buyuk bir romantik komedi ve tarihi film arsivine sahibim.

Bir de okumak tabiki ama son 2 yıl hic elime kitap almadım. Su sıralar yine basladım.

Konuyla alakasız ama butun tiyatroculara özellıkle erkeklere sordugun zaman balerin bir kız falan diye:

'aman balerin mi, uzak dur hep yorgun olur onlar' derler.

{Nilly'nin notu: Aklima gelen bir fikrayi buraya eklemeden yapamadim.}


N: Balerinlik donemin bittikten sonraki planlarin nedir? Yine bale alaninda birseyler yapmak mi yoksa farkli bir alana yonelmek mi?

E:Ilerıkı yaslar icin kafamda Allah izin verirse baska planlarım var. Plastik makyaj egitimi, sahne makyajı egitimi almak istiyorum. Bununla ilgili arastırmalarım var. Bu ara ama zamanımda var, acelem yok o yuzden.
Ozellikle LA'ye gittigimde orada cok önemli bir iki sinema makyajı ve plastık makyaj egitimiyle ilgili bilgi aldım. Cok pahallı ama bu isi yapıcaksam tabiki orada olsun egitimim istiyorum. Henuz boyle bir egitimde Turkiye’de gelismis degil. Hobi kıvamında kendimi manken tutaraktan bazen takılıyorum.

Daha da ileride Allah ömur verirse calıstırıcılıkta yapabilirim. Bıraz nefes aldıktan sonra, su an ıcın cok fazla düsünmüyorum. Hayat herzaman bizi sasırtır, buna inananlardanım.

N: Balerin olmasaydin ne olurdun?

E: Kesinlikle arkeolog. Ilkokuldaki tek hayalım hatta konservatuara girdigim zaman bile bale bilinci kafama isleyinceye kadar aklımdakı tek hayalımdı :)

N: Mankenlik gibi balerinliginde bir yasi var mi? Yas mi onemli, fizik mi?

E: Evet, maalesef. 38-40 diyelim. Eger biraz kendine dikkat eder, cocuk yapmaz, kariyer ve sahne askıyla devam edersen en fazla 42 derim. Calıstıgın surece, sigarana, alkolune dikkat ettigin surece, cocuk yapmadıgın surece fizigin zaten seni bu yaslara kadar göturur.


Ben kendime 36 gibi bir sınır koydum. Sonra aktif hayattan pasif bale hayatına gecip figuratif dedigimiz rollere cıkıp kral, kralıce ve karakter dansları, point gerektirmeyen danslar bölumune transfer olmayı ve kendıme daha cok vakit ayırmayı planlıyorum.

Ama ne derler;

'Tanrıyı guldürmek ıstersen ona planlarından bahset'

6 yıl sonra yine senle bir röportaj yaparız ne durumdayım bakarsın :)

N: Verdigin bilgiler icin cok tesekkur ederiz.

E: Bende :) Kocaman öpücükler ve mavi dolu günler...

12 Yorum:

Ebruli said...

Ece'ye çok teşekkür etmek istiyorum. Mesleğini,duygularını çok güzel bir dille anlatmış. Büyük bir zevkle okudum.(B1,B2 ve B3).Onun çok başarılı ve mesleğine saygı duyan bir balerin olduğuna inanıyorum...

Nilly, sana da çok teşekkürler. Böyle bir sanal röportaj olayını düşünüp, gerçekleştirdiğin için...

Demet said...

Nilly bu projen saygi duyulasi, takdir edilesi. Bayildimmm! Ne kadar cok sey ögrendim.
Hic lafi gecmis miydi bilmiyorum ama benim cocukluk hayalim de balerin olmakti... Bu yüzden icim titreye titreye okudum Ece'ye... Ona da cok cok tesekkürler.
Tekrar ellerine saglik...

nilly said...

Ebruli, okudugun icin ve her bolume yaptigin yorumlar icin tesekkur ederim. Ece gercektende bizi cok guzel bilgilendirdi.

Demet sanirim kucuk kizlarin %80'i baleyi, balerin olmayi hep hayal ediyor.Bende bu 80'ligin icindeydim ama Ece'nin anlattiklarini gorunce davulun sesinin uzaktan hos geldigini anladim.

Bu projeye devam di mi? :)

CaDı said...

Bende gecikerek de olsa hepsini okudum bir cirpida! Gercekten hem Ece Hanim a hem sana cok tesekkur ederiz, tertemiz guzel bir roportaj oldu:)) Bizde sayenizde aydinlandik.

Nillyyy bugun icim kipir kipir, kocaman opucukler benden sanaaaa!

ayçobanı said...

Cok basarili bir ropörtajdi bu Nilly!! Özellikle son bölümde Ece'nin popülerlik, reyting kaygili, Akmerkez egilimli gencleri, icinde bulundugumuz düzeni anlatisina da cok memnun oldum. Cok yerinde, güzel ve seviyeli bir elestiri. Ama inan bana Nilly, yutdisinda da klasik sanatlara olan ilgi belli bir kitleyle limitli. Tabi ki bizim ülkemizle istatistiki ve servis anlaminda farklar cok ama ilgi duyan kitle, yine belli bir birikimi olan kitle.

Fedakarlik demek istemiyorum ama bir balerin, gercek bir sanatci olmak adina yapilmasi gerekenleri dile getirmesi de aslinda sanatci olmayan insanlara dahi örnek olmali. Mesleklerin hepsi disiplini gerektirmez mi?? Bu disiplini gösterebilsek bu ülke de bir cok sey rayinda ve dogru silemez mi?!

Ece eger okuyorsan yorumlari, dans hayatinda önce saglik ve bol basari diliyorum. Sonrasinda ise hayallerini gerceklestirebilmeni isterim!! Basarilar ve tesekkürler...

Nilly, harikasin!!!

nilly said...

Cadi, tesekkur ederim. Bu arada icinin kipir kipirligini bizlerle paylasacaksin di mi? :))

Aycobani, yorumun icin tesekkur ederim. Gercekten herkes yaptigi ise gereken ozeni ve disipleni gosterse neler neler basarilir. Yurtdisinda biraz daha ozen gosteriliyor gibi geliyor bana. Yani ben daha hic sanatsal bir gosteriye gidemedim malesef ama gazetelerde bile kocaman bale gosterileri ilanlai goruyorum. Bizimkiler gibi yari ciplak kadin resimleri yerine sergi, bale gibi faaliyetlerin haberleri var. Ben ilk buna takiliyorum zaten. dibi derin bir kuyu bu. Soylenecek oyle cok sey varki ama girmeyecegim bu derin kuyuya :)))

Ece adina hepinize tesekkur ediyorum.

Anonymous said...

Ece ye başarılarının devamını dilerim.

röportaj konusuna gelince, çok iyi bir fikir, hele sanalda.. ben ilk kez karşılaştım.. aydınlandık, bilgilendik.. sbana da teşekkürler nillymmmmmmm.
yalnızlar kraliçesi

ayçobanı said...

Evet evet Nilly, buralarda hemen her sehirde sahne sanatlari olsun, diger güzel sanatlar olsun farkli ve cesitli birimler var. Yani bizlerle kiyasladigimizda, eger kisinin icinden geliyor ilgi duyuyorsa farkli farkli seceneklerimiz oldugu cok dogru. Ama ilgilenen kesim yine sInIrlI :( Dedigin gibi bu kuyunun konus, tartis, düsün, danis, arastir derken sonuna asla ulasilamayacagindan ben de eminim :)) Ama sayende bir süredir bak ne güzel biraz baleyle, sahne arkasiyla tatlica, light sohbet havasinda hasir nesir olduk. Sanatin icerisinde olan diger arakdaslarinla da (oldugundan niyeyse cok eminim!!) yapayacagin söylesileri zevkle bekliyorum :))

Demet said...

Nilly evet devam, tabi ki ;)

nilly said...

Kralicem tesekkurler. Yararli, guzel birseyler yapalim diye dusundum. Umarim devamida gelecek.

Aycobani, aklimda olan hatta sorulari yolladigim bir kac kisi daha var. Onlarda desteklerse devam edecek bu sanal roportajlar :)

Demet'im, hazir misin? :)

Haydins said...

Merhabalar blogunuzu ilk ziyaretim , sanirim butun kiz cocuklari gibi benimde hayalimdi balerin olmak ve hala bale izlerken icim titriyor onlarin gorunce..

nilly said...

Merhaba Haydin,

Bende senin gulen yuzun esligindeki yorumlarini Demet'te goruyorum ama bir turlu sayfana ugramak kismet olmamisti. Aslinda su and yatmam gereken bir saat ama yorumunu gorunce bende sana ugradim. Soyle goz ucuyla baktim ve okumam gereken cok sey oldugunu farkettim. Daha fazla vaktim oldugu an senin sayfandayim, cok eglenceli seyler bulacagimi hissediyorum :)))