Tuesday, January 09, 2007

Hepsi Bir Arada

Uzun bir aradan sonra bol resimli olarak geri dondum. Laptopumuz problemli oldugu icin yamuk yumuk cikacak yazilardan ve arada bosluk olmayan kelimelerden simdiden ozur dilerim. Duzeltemeye calisicam ama o kadar cok olacak ki bayabilir yani :)

Bu aradaben yokken bana mesaj birakan tum arkadaslarima tesekkur ederim. Umarimyeni yiliniz ve bayraminiz iyi gecmistir. En kisa zamanda sizlerinde sayfalarina ugrayacagim. Sayfasi olmayan arkadaslarim, sizde mail atip anlatirsaniz sevinirim.

Bayram gunu calismadigimdan dolayi dernekteki kutlamaya gidebildim. Bayram namazindan sonra Rusyadan gelmis Alihaskali Turklerin yapltiklari borekler esliginde guzel bir kahvalti yaptik. Biraz sohbetten sonra dagilma vakti geldi. Bizim iki kiz arkadasimiz yilbasi aksamini bizde gecirecekti. Evde oturup PTT yapmaktan baska planimiz yoktu. PTT ne mi? Pijama Terlik Televizyon tabi. Gerci televizyonda dansozler
cikmadigi icin pek zevkli olmayacagindan muzik dinlemekle yetindik. Gerci bizim altta oturan dinazor komsumuz saat 8.30'da gum gum gum sopaylabizi uyardi. Muzigin sesi o kadar acik bile degildi! Ne de olsa Turk sakilarinda bol bol bas sesi var. Gerci bizim komsu icin farketmiyor. 10 saniyelik bir gurultu icin bile sopasiyla tavana vurmaya hazir.
Dernekten cikip eve gelmemiz 2 saatimizi aldi cunku yok suraya bir ugrayalim, gecerken sunuda alalim derken fazla dur kalk yaptik. Eve geldgimizde kardesim ve diger kiz arkadas Sezen Aksu'nun eski parcalari esliginde sekerleme yaparken ben ve diger kiz arkadas yemek yapmak icin kollari sivamis mutfakta hem yemek yapip hemde dag gibi cikarttigimiz bulasiklari yikiyorduk.

Bizimkiler yemek hazir olunca uyandilar tabi. Tam Turk usulu kofte ve patatesimiz vardi. Biraz salata ve havuz salatasiyla sofrayi renklendirdik. Koftedebir yavanlik olunca hatirladimki sogan koymamisim. Kotu degildi ama soganlitabiki cok daha guzel olacakti. Kimsenin cani icki icmek istemediginden sadece kolamiz vardi. Bize bir acayiplik oluyor diyede konusmadik degil. Ne canimiz icki istiyor ne de her genc gibi disari cikip barlarda eglenmek. Durulduk mu ne?

Yemek sonrasi bulasiklari kuran kaldirir lafinin sacmaligina aldirmadan digerlerine toplattik. Ben birkac ay once sikintidan kizmabirader cizmistim birkartonun uzerine. Tombalamniz yok tabi, bari onu oynayalim dedik. Once tek erkek kardesim oldugundan kizmasister diye adini degistirsek mi acaba derken gerekkalmadi cunku kardesim yenildi hehehehe. Kizma be brother...

Sonra tavlaya sira geldi. Yemekten sistigimiz icinde esofman, pijama ne bulduysak onlarla oturuyorduk. O sirada turk kahvemizi iciyorduk ki Amerikali cok tatli bir bayanla evli Turk arkadsimiz aradi. 2 yasindaki seker kizlarini kayinvalidelerine birakip basbasa yemege gitmisler. Onu almadan once biralarini alip bize ugradilar. Gun erken baslayinca gece bir turlu bitmedi tabi. Onlar 11.30'da giderken bizde downtown'da hareket varmi diye bakalim dedik. Kiyafetler degismeden oyle Pj'li disariciktik. Meydanda bir insan gurultusu ve ugultusu olmasina ragmen geri sayim filan duymadik. Gerci o sirada hala arabadaydik. Meydanda ki saat 12.05'di biz kardesimi arabayla birakip meydana kactigimizda. Millete uyup bizde ciglik atip durduk. Aslinda ciglik videomuz vardi ama diger arkadasin kamerasinda kaldi. Bu arada sevgili kardesim bana cok guzel bir digital kamera almis. Hemen kullanmaya basladim tabi.

Eve dondugumuzde pek bisey yapmadik. Ertesi gun ben saat 3-7 arasi calismak uzere ise gittim. Aksam bavul hazirladim cunku Tr'den bir arkadasim Michigan'da olan ortakbir arkadasimizin daveti uzerine oraya gidecekti ve benide davet etmislerdi. Sali gunu saat 2.15 ucagiyla Portland'dan Minesota'ya oradan da Travers City'e ucacaktim. Portland ucagim 2 saat teknik ariza nedeniyle rotar yapinca Minesota'daki ucagimi kacirdim. Hostes belki cikar cikmaz diger gate'e kosarsaniz ve onlarda biraz rotar yaoarsa yetisebilirsiniz demisti. 8.20 de kalkacak ucagim varken bizim ucak 8.30 da indi. Ama su kapiya yerlestirdikleri tunel gibi seyi yerlestirecek eleman olmadigi icin bir 10 dakika da ucakta bekledik. Gelen bir eleman ise bir 5 dakika o tuneli kaldirdi indirdi, sag yapti sol yapti. Hostes bile 'herhalde bu yeni bir arka
das' diye dalga gecti.

Tabiki ucagimdan eser yoktu. Sonra ticketing bolumune gidip 'e, simdi nolcaaak?' dedim ve bana havaalanina yakin bir otelayarladilar, yemek kuponumu verdiler. Ertesi sabah 6'daki ucagi ayarladilar. Ona hayir deseydim ancak aksama varmis o da Chicago uzerinden. Yani kulagini ters gostermek gibi birsey. Zaten bir gun gidis bir gun donus suruyor inip binmelerle. Ben orada sadece 3 gece kalacaktim. Hem 2 gun icin gelmisim hemde donusle birlikte 3 gunum havada gececek. Sabahin 4'unde kalkmaya razi oldum tabi. Otele gittigimde odam hemen ayarlanmisti. Benimle birlikte shuttle'da olan bir cocukta Chicago'dan kansan City'e gidiyormus ve onda da ayni sorun olmus. Dogu tarafina ucarken hep boyle oluyor diye yolboyunca anlatip durmustu. Otelde anahtaraimi aldimda butun gece beni tutmasin diye good luck deyip ayrildim yanindan.

Hemen elime tutusturduklari brosurden yemek secip siparis verdim. Nasil bir sistem kurdularsa soyadimi soyleyincehemen cocuk basladi, rotar yapipda ucaginizi kacirmistiniz degil mi, yemeginiz45 dakika icinde orada olacak...'. Yani gozetleniyoruz arkadaslar. Ne nane yediginiz hemen cirt bilgisayardabelli oluyor. Sakin ha esinizi aldatayim demeyin. Boyle bir durumda hemen yakalnirsiniz :) Sonra arkadaslari arayip kucuk maceramdan bahsetim. Cable TV.ninin cazibesiyle zapzap zaplayip Tyra Brank'sin American''s NextTop Modelini, Paris Hilton ve Nichol Richie'nin Simple Life salakliklarini, Playboy kizlarinin The Next Door showlarini seyrettim.

Sabah 4'de uayndirilip havalanina gittim. O saatte Minnesota havaalani oldukca bostu. Dukkanlar bile acik degildi. Sonra Michigan havaalanina uctum. Cok buyuk bir havaalaniydi. Concorde A o kadar buyuk ki tepeden giden tranway yapmislar. Gerci Denver'da cok buyuk. Onun her concorda giden tranwayi var. Neyse A'yi C'ye baglayan bir tunelden gectim. Bomnos hicbirsey yok. Sadece yuruyen walking way var. Ama sonra o tunelin duvarlari muzik esliginde yer degistirmeye basladi. Kameraya cektim ama bir turlu yukleyemedim henuz. Travers City'e olan ucaga aslinda otobus demek daha dogru olur. Solda tek sira sagda iki sira olmakuzere toplam 10 sira vardi. Resmi en arkadan cektim. Dusunun yani ne kadar kucuk. Birde acayip gurultuluydu. 1 saat kadar sonra nihayet istikametime ulasmistim.

3 senedir gormedigim arkadasimla karsilasmak ilgincti. Sanki daha dun ayrilmisiz gibi geldi. Bavulumun gec saate kadar gelemeyebilecegini soylemislerdi. Bagaj bolumune gittigimizde kimseleri ortada goremedik sormak icin ama o sirada balli olmasilya taninmis arkadasim bir baksu donen seylere belki gelmistir dedi. 'Hic sanmam ama..' diyerek arkama dondugumde benimbavul donuyordu koseden. Ulen dedim, balin hemen yaradi.
Araba kiralamistim ucusdan once. O da hazirdi.

Burasi cok kucuk bir yer. Bizim yazlik yerler gibi. Kisin oturan var ama en kalabalik zamani bahar ve yazin oluyormus. Cunku hemen golun kenari. Amerika'da ki en buyuk gol burasi zaten. Havadayken irili ufakli bol bol golgormustum ama bu en buyuk olani. Hemde bizim oldgumuz bolge sadeckoyolmasina ragmen bana Izmit korfezini hatirlatti.

Odam cok guzeldi. Golf sahasi manzarali, King Size yatakli ve jakuziliydi. Tabiki o aksam ben jakuzi keyfimi yaptim :) Her otelde cekmecelerde oldugu gibi buradada Incil vardi.

Oglen icin diger arkadasimizlabulusup yemek yedikten sonra biz kucuk downtownda yuruyus yapip kahvemizi ictik. Normal sartlarda havanin -5'lerde olmasi gerekirken sansimiza gunesli bir gundu.

Aksamustu arkadasimizla bulusup birer kadeh icki icip resimde gordugunuz bacaklari yedik :)
Aksam icin kumarhane plani yapmisti arkadasim. Makinelerde oynamak istiyordu. Bende ayni hataya dusmustum ilk oynadigimda, gel masada Black Jack oynayalim dedim. Makinelerde 1 centlik makinalarda isinma turu yaptiktan sonra masalari dolastik. Bir masada yer acilinca ben oturdum. Arkadsim bilmediginden dolayi seyretmeye karar verdi. 2 kadin bir adam gir gir samata yapiyorlardi. Hemen yanima genc bir cocuk oturdu. Ben double ve split ne zaman yapilirpek bilemiyorum deyince dealerlarda dahil olmak uzere yardim ettiler.
Sonra nerdensiniz muhabbeti acildi. Turkey deyince kadinlardan bir Ingiltere'deyken Turk biriyle tanistigini soyledi. Biz oyle girgir samata oynarken arka masalardan birinde kendi kendine samata yapan bir adam daha vardi. Bas bas bagirip laf atiyordu saga sola. Bizim masada
yer acilinca ve arkadsim oyunu biraz kapinca oynamaya karar verdi. Ve supriz olarak o gurultulu adamda yanima gelip oturdu. adam ilk eller masaya sas getirdi. Kazandikca eliyle digerlerinin ellerine dogru gidip gulu gulu gulu diyip duruyordu ve sonra bizim Turkey'den oldugumuzu ogrenince daha bir gulu gulu gulu yapmaya asladi. Tabi Midnight Express'i eklemeyi ihmal etmedi. Bende hemen yonetmenin yaptigi abartilardan dolayi bizlerden ozur dilegini ekledim. Sonra bir daha o konu acilmadi.

Ilk basta kaybederken sonra geri kazanmaya basladim ve cantama atmaya basladim. Arkadasimida cok sardi oyun. Kaybetmesine ragmen bir 5lik daha oynayalim bir tane daha, bak bu son diye diye 3'e kadar kalkamadik masadan. Odaya geri dondugumde yeni kameramla salak salak fotograflar cekmek Tv'de oyalanmak uzere yine gec bir saatte uyudum. Ertesi gun yine ufak bir gezi turu, arkadasimizla birlikte aksamustu sampanya keyfi ve aksam yemegi olayina girip solugu tekrar kumaranede aldik. Cunku bir onceki aksam ilk deneyimini yasayan arkadasimi bu oyun cok sardi ve kaybettigi parayi geri almaya karar verdi. Aldi da, hemde fazlasiyla! Masamiz yine iyiydi. Dealerlarimizin ikiside tatliydi ve yine yardimlarini bizden esirgemediler. Solumdaki cocukla ayni anda 2 kere black jack yaptik. O bir ara abartip butun parasiyla oynayip kaybetti sonra yine para bozdurdu ve kaybettigini geri aldi. Yine nerelisiniz muhabbeti oldu. Bu sefer dealerlardan biri bir Turk arkadasi oldugunu ve hayatinda tanidigi en iyi insan oldugunu soyledi. Birkac saatimiz yine girgir samata gecti.

Cuma sabahi ben buraya arkadisimda Turkiye'ye donmek uzere havaalinina gittik. Yine o pir pir ucaklardan birine bindim. Yine o muzikli renkli tunelden gectim. Yine 3 ucak degistirdim ve aksama Portland'a geri dondum. Ilk defa uc ucakda da uyudum. Aksam erken yatip yine guzel guzel uyuyabildim. Ve ertesi gun ise gitmek hic mi hic icimden gelmedi!

Bu son gunlerden aldigim dersler:
1. Yilbasi geri sayimi icin vakit gectiginde gidilmez once gidilir.
2. Ucaginizi kacirdiginizda mutlaka havayolunun verdigi, icinde dis fircasindan, tras bicagina, t-shirtten, camasir deterjanina kadarufak tefek seylerin bulundugu canta mutlaka istenir. Hatt birde krem olsaydi diye vah vahlanilacagina yeni kural olan ziplock posetlere biraz stok yapilir.
3. Uzun botlarla ucagabinilmez, yoksa bacaklarinizdan ter damlar.
4. Cable Tv. eve kesinlikle alinmamalidir yoksa uyunmaz.
5. Jakuzi keyfi daha cok cikartilmalidir, saci fonlemek dert edilmemelidir.
6. Kumarhaneye giderken harcanacaktan fazlasi yanina alinmaz, yoksa seytan durter.
7. Kamera ozelliklerine daha cok calisilmalidir. Abuk subuk resimler cekilerek saatlerce zaman oldurulmez.
8. King size yatak oldugunda, done done her yeri kullanilmalidir. Boylece koca odada yanliz oldugunuz anlasilmaz.
9. Kenara daha cok para atilip daha cok seyehat edilmelidir.
10. Mumkunse ise donmeden once 1 gun daha tatil kullanilmalidir.

Uzun bir aradan sonra ancak boyle uzun bir post yazilabilirdi. Simdi hepsini okuyup okumadiginiz anlamak icin quiz'e geciyoruz.
1. Yilbasinda tombala oynadik mi?
2. Bayramda kimler borek yapti?
3. H
angi havaalaninda bana otel ayarlama kzournda kaldilar?
4. Hangi aksam sampanya ictik?
5. Jakuziye sadece baktim mi yoksa kullandim mi?
6. Hangi havayollariyla uctum?
7. Bana bundan sonra ucan memeli denmeli mi, denmemeli mi?
8. Bu kadar ucan memeli olarak yercekimine karsi koymaktan sarkma olmusmudur? ehehehehe
9. Siz simdi benden bikmis olabilir misiniz yoksa olamaz misiniz?

Herkese iyi haftalar.

6 Yorum:

Serra said...

oy oy oy neLer yapmi$siniz siz oLe :)
quiz SoruLarini atLiorum, cvpLamicam i$te.. ;p ama okuduuuuuuuum, hepSini hem de! ;)
$u zipLock oLayindan nefret ediorum. Cok guseL bi kremimden oLdum o oLay yuzunden. ;(
Kaldigin oteLLer, yaptikLariniz, her$ey zevkLi gecmi$ anna$iLan.. 2007 seyahatLerin boL oLdugu bir yiL oLur in$aLLah.
Happy New Year, bi de ii bayramLar diLiorum Sana geC de oLsa.. :D
Kizma birader hazirLami$sin, cok $irin gozukuodu. YemekLere bittim. Varsin sogansiz oLsun, ben yine de iStiorum o kofteden, uhuhuh ;(
Yeni foto mak.nen de hayirLi oLsuuun. Biz de edindik bitane biLio musun ;p
Columbus`a gelen ucakLar da boLe pirpir gibi oLuo. 2`ye 1`li oturma yerLeri ama senin bindigin gibi 10 sira diiL de, atiorum 20 sira. :)
Neyse bu kadar yetSin, uzun oLdu yine yorumum. Sorry ;p
Kendine cici bak..

~Serra

tahin said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Koyubeyaz said...

Valla hepsini okudum nilly... ama vaktim yok quize... ayrica kiskandigimida belirtmek isterim. Kiskandigim noktalar : su muzikli degisen duvarlari gorememek, basli basina seyahat fikri, jakuzi, karidesler, ve arkadaslarla basbasa 1-2 gun... İyi seneler sekercim cok cok operim ayrica...

ibeking said...

sadece resimlerine bakmak bile yetti be nillycan...yarasın diyorum tatil..16sında kısmetse teyzeeeee oluyorum haberin ola..öperiimmmm

nilly said...

Serracim, sayfana ugradim. Cokrenkli goruntuler vardi. Ama bizim laptop cok yavasladigi icin videolari henuz seyredemedim. Birazdan yine deneyecegim.

Koyubeyaz, umarim sende bebisinle kisa tatiller yaparsin. Tunelinde videosunu cekmistim. Yukleyebilirsemyayinlarim.

Ibekingim, canim hayirl olsun simdiden. Tarih bile belli olmus. Bizim firlama erken gelmisti :) Umarim kolay bir dogum gerceklesir ve cok saglikli olurlar.

Anonymous said...

uzun uzun okudum sorularıda bir güzel cevapladım:) ne yalan soyleyeyım tek soru hariç sampanya içip içmediğini hatırlayamadım orayı atladımmı acaba.diğerlerinde yaptı ya da yapmadı dedim ama buna gelince cevap yok dedim yane:)