Tuesday, September 12, 2006

Beach'i olmayan Beach

Bugun yine calismiyorum. Gecen sefer gidemedigimiz yere gitmeyi dusunuyordum ve bu sefer kardesimi ikna etmek icin cok ugrasmama gerek kalmadi.

Ben her zamanki gibi gec yattigim icin kalkisim gec oldu. Ama benim her zaman erken yatip (aslinda sizip desem daha dogru olur) erken kalkan (aslinda kopegin ihtiyac molasi nedeniyle desem bu bu da daha dogru olur) kardesim guzellik uykusuna yatmis. O kalkana kadar ben orayi burayi toparladim. Sonra pespese, onde Dunya Guzeli kardesim, arkasinda Kainat Guzeli kopegi salina salina geldiler. Dedim bayagi bir guzellesmissiniz! Kardesim aslinda bu havanin tam uykuluk havasi oldugunu dusundugunden, burnuna oyle bir koku geldiginden uyku hissine kapiliyormus. Sonunda karar verdik, bizim ki erkenden kis uykusuna hazirlaniyormus!

Gecen sefer Rooster Rock Beach'e yanlislikla gitmistik. Cunku ben Jantzen Beach denen yeri internette aradigimda sadece alisveris merkezi olan kismi ile karsilasiyordum, ya da oteller. Bildigim tek sey Washington eyaletindeki Vancuver'a gecilen koprunun dibinde olduguydu. Ama yolumuz diger tarafa kaymisti. Ah, ah keske tam tersi olsaymis. Vaktimizin bol oldugu bugun diger tarafa, vaktimiz olmadigi o gun bu tarafa gelseymisiz. Niye mi? Soyle:

Saatin 2'sinde Vancuver'a dogru bir trafik vardi. Biz cikisimiz bulup adanin tarafa dogru donusumuzu yaptik. Merkez olan yer alisveris merkezlerine ayrilmis. Kardesim daha once internette burada fiyatlarin daha ucuz oldugunu okumus. Bunun nedeni ise sudur. Oregon eyaletinde alisveris yaptiginizda vergi verilmiyor. Yani tax denen KDV yok. Yillik olarak maasinizdan tax kesiliyor. Washington Eyaletinde ise kasada parayi oderken kdv ekleniyor. Bu adacikda Oregon'u Washington'a baglayan yerde olunca o tarafin musterisini kapmak icin adadaki fiyatlari ucuz tutmuslar. Boylece Wash.'dan gelip KDVsiz alaisveris yapiyorlar.

Neyse, biz once sol tarafi kesfedelim dedik. Koca koca teknelerin ve yatlarin yapildigi yere gelince vay be burda boyle teknelerde olurmuymus olduk. Hemen bitiminde yol bitti. Evet, zink diye yol bitti. Asfalt yol demir parmakliklarla bitmis. Usttende bir kopru geciyor sadece trenlere gecis veren. Bizde sag tarada gidelim bari dedik. Ilk vardigimiz yer yine Dead End, No Outlet yazilarinin bolca bulundugu cikisi olmayan yollardi cunku birkac apartman complexsinin birlestigi yer gibi bir yerdi. Posta dagitmakta olan postaciya burada nerde beach var diye soralim dedik. Ondan baska kim daha iyi bilebilir ki! Biz beach ariyoruz dedigimde once salah salah suratima bakti. Dedim guneslenmek icin, nehre yakin olup seyretmek icin... Sonra jeton dustu postacida. Dedi bu yolu devam et, sola don. Duz git. Marina goreceksiniz. Orada restorantta var. Iste oralarda bulabilirsiniz. E, guvendik adama postaci ya!

Yol uzerinde bir park gorunce durduk ve bakinalim dedik asagida ne var ne yok diye. Ve resimde gordugunuz yuzer evlerle karsilastik. Kardesim o evlere bakiyordu gecen sene. Gidip adada bu yuzer evlerde yasayalim, hem ucuz, hem doga ile basbasa diye. Ilk defa yuz yuze geldik bu evlerle. Aralarinda cok sirin olanlarida var. Normalde evin onune arabasini cekersiniz ya, burada evin onune teknenizi cekiyorsunuz. Arka taraftada koca bir tekne park yeri vardi, ustu kapalisindan. Birkac resim cektim. Yanlarina gidemedik cunku site gibi yapmislar. Tanidigin kimse yoksa giremezssin. Aslinda o zillere basp kacmak lazimdi ya, neyseee. Aman bir de bir suru kurallar koymuslar.

.Yurume yollarinda ve yokuslarda kosamazsiniz

.Yurume yollarinda hic bir tekerlekli araca binemezsiniz.

.Misafirlerden ev sahipleri sorumludur.

.Aksam 10'dan sabah 6'ya kadar minumum ses.

.Yokuslarda ve evlerin dmirlendigi yerlerde cocuklarin yaninda mutlaka gozetleyen birisi olmali.

.12 yasin alitindaki her cocugun rihtimda yuzme aleti, yelegi giymeleri istenmektedir.

.Evcil hayvanlarinizin gerekli kurallar seysine uymasi gerekmektedir.

Bunlarda benden:

. Seks yaparken cok sarsmayin, dalga cikiyor.

.Yuzen evinize carpan gemilerden biz sorumlu degiliz.

. Yurume yolunda yuruken galos giyin iz yapmasin. Dikkatli yuru ayagin kaymasin. Kayarsa gunah bizden gitti.

.Evinizin onune ve arkasina araba park edemezsiniz.

. Evinizde birbirinizle dalga gecmeyin. Denizde saka olmaz!

Bu da tozlu teknelerin camlarina parmakla yazilmis bir yazi olsun mesela:

Beni Yika!

Oooooohhhh, daha girmeden once bu kadar kural varsa kimbilir icerde ne kurallar koymuslardir dedik. 'Osururken sesi minumda tut', 'Balik bastan kokar o yuzden pencerelerini kapali tut', 'Yan etkileri: Deniz tutmasi' diye biraz daha geyik yapmadan gecemeyecegim.

Neyse sonra postacinin tarif verdigi yere gittik. Evet, marina vardi, evet bir suru tekne vardi hatta Oregon'da herhalde bir tek bizim teknemiz yok dusuncesine kapilacagidimiz kadar coklukta, kucuk, orta, buyuk, tekne, bot, yat, yelkenli vardi. Ama olmayan sey beach'di. Don dolas saga gir sola gir, ciiikk, bir yer bulamadik bizi nehre ulastirabilecek. Yine kardesimin pek bir heveslendigi tasinir evlerin oldugu siteyi gorduk. Bu evler karavan evlerden degil. Onlarda elbette vardi ama bu bahsettigim koca tirlara koyulup istediginiz yere tasinabilen cinslerden. Bunlarda satin alinabilir olcude oldugu icin dusunmustu kardesim. Alinabilir olcude ama evinizi koyabileceginiz sitelere arsa kirasi odemeniz gerekiyor. Bu evlerin arasinda dolandik bir muddet. Arabayi ben kullandigim icin foto cekemedim. Evlerin arasindan nehri gorebilsekde evlerin onunden girmemize izin vermeyecekleri icin deneme tesebbusunde bile bulunmadik.

Burada da nehre yakinlasamayacagimizi anlayinca yolda bir adama sorduk. Tabi ki oranin yabancisi oldugu icin bilmiyordu. Hep oyle olur ya! Benzinci var ilerde ona sorun dedi. Sordum. Hatta ikna olmayip bir icerdekine bir de disardakine sorduk. Buranin adi beach'li ama burada beach yok dediler. Sadece private olanlar var, onlarda evlerinin onu oldugundan. Diger bolgeler, yani benim google map'in uydusundan baktigim yerlere ancak teknelerle ulasiliyormus. E, nereye gideyim simdi diye sordugum kardesim tabi 'iste senin israrla gelmek istedigin yer, nereye gitmek istiyorsan git, haritada baktin yaaa, diye dalga gecti.

Hani ilk cikmaz yolumuz vardi ya ustten tren yolu gecen. Iste eve gelince haritadan tekrar baktim. Biz oraya 2. kere bir umut geri gittmistik. Parmaklilarin oraya yuruyen bir adam gormustuk. Ben biraz bekledim adam geri gelecek mi diye. Gelmedi. Ya gidip bir baksak dediysemde kardesim orali olamadi. Hatta sonra iki araba geldi. Bende onlarin pesinden geri dondum o yola. Fakat onlarda cikmaz yol diye donduler. Bakin satelitte goruntusunde ne var. Harflerle donanmis bolgenin soluna dogru gorunen kopru o dedigim tren yolunun koprusu. Koya benzyen ic cep goruntulu yerde tekne yapilan yerin limani. Zoom yaptikca gorunuyorki demir kapinin oralardan gecip guneslenebilirmisiz. Sakalimiz yok ki! Ben bunu kardesime gosterip kafasinin etini yemezmiyim? Yerim!

Kos kos eve donerken kardesimin kopegi oynatmak icin goturdugu buyuk parka gidelim bari dedim. Biraz orada yururuz dusuncesiyle...

Oldukca buyuk bir park burasi. Halka acik bedava tenis kortlari, basket ve voleybol oynama sahalari, futbol sahasi ve bezbol sahasinin yani sira sadece kopeklere ayrilmis kocaman bir bolumu var. Burada aksamusteleri tam bir kopek soleni yasaniyor. Buyuk, kucuk en az 20 tane her cinsden kopek birbiriyle oynayip, sakalasirken sahipleride birbirleriyle uc bes laf ediyorlar. Tenis kortundan kacip gelmis sari tenis toplari bu kopeklere oyun araci oluyor. Kendi kopeginiz icin firlattiginiz topu, daha akilli, uyanik, atak veya daha egitimli olan kopekler kapip size getiriyor. Bizim kopek ise tam gaz kosuyor, yakaliyor ve orada birakip geri geliyor! Kapidan girerken pohhhlarini alasiniz diye posetler koymuslar. Posetler bittigi takdirde kurek ve firca ile alasiniz diye onlardan koymuslar. Onlari atmaniz icin kapakli klozet, sagda solda su kaplari... Hersey var yani. Hatta bu yazlik parklari. Kisin daha ileride olan kislik parklarina goturmeniz gerekiyor. Hee, bir de bunlarin en buyuk eglencesi aganigi maganini... Bazen biri pek bir kuduruklasinca, hepsinin birden kuduruklasasi geliyor. Disi mi, erkek mi, boyu boyuna, huyu huyuna uygun mu diye ayrim gostermeden her biri bulduguna bir abaniyor. Bizimki burada milli oldu ama tabi hissst, pisst, heeyyyy seklinde (burada hostttt'u bilmiyorlar) kopekleri birbirinden ayirmaniz gerekiyor.

Kopegi biraz orada oynattiktan sonra arkadaki ormanlik alana girip agaclarin arasinda serinleyelim dedik ama serinlik o koca agaclarin arasina girecek yer bulamamis. Yere fosforlu boylarla oklar cizmisler. Boylece kaybolmuyorsunuz! Gorende Belgrad oramanindayiz sanir. Koru gibi bir sey burasi ayol. Kucuk bir yer. Zaten patikalar yapmissiniz, her yere de patikanin disina gecmeyin diye uyari yazisi koymussunuz, bu oklar neyin nesi daha? Burdakilar pek bi koruyucu, pek bi kuralci, kurallara bagli vesaire vesarie. Halbuki biz burasi ozgur diye gelmistik. Haniii? Bu apayri bir konu. O yuzden essss geciyorum.

Orada da yuruyusumuzu yaptiktan sonra gunumuzu tamamlamis olduk. Eve geldip yine Gayseriii mantimizi yedikten sonra (manti agaci cikacak icimizden yakinda) Narnia adli anime filmi seyrettik. Ufaklik kiz Lucy'e bayildim. Ne seker sey oyle. Film guzeldi ama ben daha cok atraksiyonlu sanmistim. Su 'Cars' da DVD'ye ciksada onu da seyretsem. O cok komik birseye benziyor. Ben bir de Tom&Jerry cok ozledim. Benim eski calistigim mall'a daha cok zenciler geliyordu. Yaz gelince onlarin terlikli ayaklarina arkadan bakinca Tom'un sahibesi o koca popolu kadini hatirlayip durdum hep :) Birde benim zamanimin Hop Hop Hop Tonton'larini bulsam kesin kiralayacagim ama orginal adini bilmiyorum. Bilen, duyan, goren varsa lutfen yorumlara yazsin. Piliizzzzzzz.


2 Yorum:

Anonymous said...

Koca yazi bitirip yaz sonu cok sukur akliniz basiniza gelmis. Yakin cevrede turlara cikmayi basardiniz. Hatirlasaniz mayis ayinda biz burada KocaKan'la yakin cevre turlari yapip size resim gondermistim.
Sister

nilly said...

Aynen oyle sistercim. Koca yazi cuvala sokup en azindan yagmurlu gunler baslamadan bir iki gezelim dedik. Benim virvirlarimda ise yaradi tabi. Yaznli hala koca bir yaz gecipte cistak cistak cluba gidip sabahlara kadar dans etmedim ya, ben iste o konuda sasiyorum kendime!