Friday, November 19, 2021

Squid Game'e Başka Yönlerden Bakma

 

Squid Game Hangi Gerçeğin Yansıması?

Aslında çok başka bir şeyden bahsetmek için buraya geldim ama oraya nasıl geldiğim buradan geçiyor. Çok uzun olmasın diye esas konuyu sonraki postta paylaşacağım.

Meşhur Squid Game dizisini izledikten sonra Eğitim ve Gelişim Departmanımızın yayınladığı bu webinar'ı 
(Squid Game Hangi Gerçeğin Yansıması?) dinledim. Bu dizi üzerine görüşlerini paylaşan kişilerin farklı yaklaşımlarını gördüm. Sadece diziyi ele almamışlardı. Dünyanın geldiği nokta ve gittiği noktadan da bahsediliyordu. Ben aslında şiddetten bahsedileceğini düşünmüştüm ama çok farklı yönlerden konuyu ele aldılar. 7 günde 111 milyon izleyiciye ulaşarak Netflix tarihinin en hızlı çıkış yapan dizisi olmuş. Bu program youtube üzerinden de seyrediliyordu. Youtube'de açtığımda yan ekranda çok sevdiğim Barış Özcan'ın bir videosu dikkatimi çekti. Onu da izledim. Hepsinden aklıma kalanları özetlersem;

·       Pazarlama tarafından konuya bakıldı. Dizinin yayınlanmasından çok kısa bir süre sonra e-ticaret sitelerinde 2000'den fazla dizi kostümlerinin satışa başladığını, dizide giydikleri Vans marka ayakkabının satışının %7800 artış gösterdiği belirtilyor. Bizlerde çok kısa süre içersinde sokak arası pazarlarda numalarandırılmış yeşil eşofman takımları satışları ve Tik Tok'ta çekilmiş bir çok parodi görmeye başladık.

·       Güney Kore'nin kabuğundan çıkıp kendini dünyaya tanıtma ve kendinden daha çok söz ettirmek için çok katmanlı planlarını devreye sokmasından bahsediliyor. En çok dikkat çeken K-Pop akımı ile özellikle küçüklerin ve gençlerin ilgisini çekmekle kalmayıp Kore Güzelliği ile kadınları da içine çeken trendler oluşturulması Güney Kore'nin planlarının bir parçası olarak görülüyor. Dizinin de bu planlarının içinde olabileceğinden bahsediliyor. Ayrıca Güney Kore'nin ileriki yıllarda çok yükselişte olacağı ve Japonya gibi teknolojiyi en iyi kullanan ülkeler arasında olacağı konuşuluyor.

·       Toplumun kapitalizm karşındaki durumunu da ele aldılar. Paranın gücünü ve insanların fakirleşmesinden kaynaklı olarak paraya olan ihtiyacının, zaafının nasıl kullanıldığını gösteriyor. Hayatta kalmak için verilen mücadelelerin, parayı elinde tutanın gücü elinde tuttuğunun, hayatından başka kaybedecek bir şeyi olmayanların gireceği risklere kadar...

·       Aslında dizinin çok basit görsel çekimlerle yapıldığı, renklerin kullanılmasının diziyi çekici hale getirdiğini, geleneksel çocuk oyunları gibi en basit hali ile oyunun kurgulanmasının etkili olduğunu söylüyorlar. Ayrıca oyun kurallarının çok basit olmasının da etkisi söyleniyor. Kazanırsan yüklü bir miktarda para alacaksın, kaybedersen öleceksin. Bu kadar basit! Üstelik oyundan çekilmek istersen çekilebilirsin. Ana karakterin aslında işe yarmaz, beceriksiz, işsiz, annesinin eline bakan, kartını çalan, at yarışı ile geçimini sağlayan sevimsiz birinden kızına olan düşkünlüğü ve oyun süresince insanlara gösterdiği ilgi ile sempatikleştirildiği ve karaktere tutunmamızı sağladığı belirtiliyor.

·       Tabi ki dizinin esas olayı çok şiddet içeren görüntülerinin olması ancak gün boyu TV'lerde gösterilen program, realty show ve dizi içeriklerinde çok daha fazlasına maruz kalındığının da altını çizdiler. Her ne kadar buğulandırılarak gösterilse de hem fiziksel şiddetin hem de duygusal şiddetin işlendiği onlarca içerik bulunuyor. Yani normalde çok daha fazla dozda şiddeti çoluk çocuk bünyemize alıyoruz. Dizideki çerez gibi kalıyor maalesef.


​Dizi çıkar çıkmaz bende bir solukta izlemiştim. Ama enine boyuna hiç düşünmemiş ve bu kadar hızlı zamanda bu kadar çok konuşulacağını gerçekten düşünmemiştim. Çünkü Testere gibi filmler varken bu dizi bana öyle korkunç şiddetli gelmemişti. Çocukların bile izlediğini, yeşil ışık kırmızı ışık diye oyunlar oynamaya başladıklarını öğrenince gerçekten şaşırmıştım. Bu webinar ve Barış Özcan'ın videosu diziye farklı açılardan düşünmemi sağladığı için bende yazmak istedim.


Youtube'dan:
https://youtu.be/CrcpQINXetQ

Barış Özcan Youtube linki:
https://youtu.be/dt_lLSRX7tc

0 Yorum: