Friday, August 31, 2007

Sipidik Foto Roman

Kelebekler Vadisi

Havanin yumusacik oldugu gunlerden biriydi. Ruzgar teni oksarken, gunes sicacik tepeden gulumsuyordu. Sipidik gozlerini okudugu kitaptan ic cekerek kaldirmisti. Bir ask romani okuyordu sabahin erken saatlerinden beri.

Nilly kitabi bir gunde soluksuz okudugunda cok meraklanmis ve bitirdikten sonra odunc istemisti. Nilly'nin surekli oludugu yazar James Petterson'in kitaplarindan biriydi bu ama digerlerine hic benzemiyordu. Alex Cross adli FBI ajaninin sapik katilleri yakalama macerasi degildi, ya da Women's Club'daki gibi cinayetler yoktu. Bu kitapda ask vardi, sevgi vardi. Her turlu duyuya dokunuyordu. Nilly'nin gozlerinin ucuna degen gozyaslarini simdi daha iyi anliyordu. "Suzanne' Letters to Nicholas" yani Suzanne'nin Nicholas'a yazdigi mektuplardi bunlar. Sipidik Suzanne'nin asigina yazdigi mektuplar sanmisti ama yanilmisti. Bu mektuplar ogluna yazilmisti ve babasina duydugu askla beraber yasantisinda olan guzel degisiklikleri, mutluluklari ve zorluklari konu ediyordu. Sipidik, evlerinin yakininda, agaclar ve cicekler arasinda okumaya devam ettigi kitabin bu sekilde gelisecegini hic dusunmemisti.

Calilarin arasindan gelen bir ses Sipidigin urpermesine neden oldu. Saatlerdir kitaba konsantre oldugundan etrafinda kimsenin oldugunu farketmemisti. Sesin geldigi tarafa dogru bakinca kendisine bakan tuhaf giyimli bir adamin onu seyrettigini gordu.

-Afedersiniz, sizi korkutmak istememistim, dedi ona bakan garip gorunuslu adam. Yesilimsi bir sort, desenleri olan plastik sari bir cizme ve eldiven giyiyordu. Kafasinda gokyuzune dogru uzanmis kocaman bir sapka vardi. Ustune ustluk bu garip kiyafete birde kravat takmisti. Sipidik onun sirkden kacmis bir palyaco oldugunu dusundu.

-Onemli degil, sadece biraz sasirdim o kadar, diyerek korktugunu belli etmemeye calisti.

-Bu kadar dalgin ve derin bir sekilde ne okudugunuzu merak ettim. Adamin hemen oradan ayrilmayacagini hissetti Sipidik.

-Arkadasimin tavsiyesi olan bir kitabi okuyorum, diyerek bir ask romani okudugunu yabanci bir erkege itiraf etmeden cevabi gecistirmeye calisti.

-Cok kitap okur musunuz?

Bu adamin gitmeye hic niyeti yok diye dusunerek isteksizce sorulara cevap vermeye devam etti.

-Evet, firsat buldugum her zaman okuyorum.

Adam sorularindan vazgecmedigi gibi birde hic sormadan yanina oturmustu.

- Bu arada benim adim TipsizTip, sizin adiniz nedir?

Sipidik, adamin ismini duydugunda istemeden guldu ve kikirdamalarina engel olamadi. Adam biraz sasirmis ve hatta bozulmus gorunuyordu. Sipidik gulmesini engellemey calisarak,

-Cok ozur dilerim, gercekten. Aman Tanrim cok utandim simdi. Yani gulmek istememistim, sey yani bir anda siz adinizi soyleyince, sey ben hic boyle birsey beklemiyordum. Lutfen kusuruma bakmayin.

-Kucuk hanim, ben bu tepkiye o kadar alistimki, gulerken bayilsaniz bile sasirmayacagim.

-Nasil yani, ne demek istiyorsunuz?

-Ben ismimi her soyledigimde bu tarz tepkiler aliyorum. Hatta sizin tepkiniz az bile diyebilirim. Bana 'TipiTip'in yandan yemisi' bile diyenler oldu.

-Peki siz bu durumdan mutlu musunuz? Yani isminizi seviyor musunuz? Isterseniz degistirebilirsiniz. Yanlis anlamayin, ama eger insanlarin tepkilerinden hoslanmiyorsaniz diye soylemistim.

-Eskiden uzulurdum ama simdi uzulmuyorum. Hem bu isim aile yadigari. Aslina bakarsaniz TipiTip benim dedemdir.

-Gercekten mi? Hani su unlu sakiz markasinin yaraticisindan mi bahsediyorsunuz?

-Evet, ta kendisi. Artik emekliye ayrildi. Anilarini bir kitapta toplamaya calisiyor. Aslinda annemin bir erkek cocuk bekledigini duydugunda hemen beni tahtina gecirtmek istiyormus ama ben dogduktan sonra fikri degismis.

-Neden fikri degismis?

-Oncelikle beni ilk gordugunde suratini biraz burusturmus. Ilk kucagina aldiginda ben avazim ciktigi kadar bagirip aglamisim. Bu cocuk cok garip dedikten sonra uzerine kusmusum. Ve beni apartopar annemin kollarina birakirken 'bu hicde yakisikli bir tip degil. Bu TipsizTip, ben tahtimi ona devredemem demis.

-Annen uzulmemis mi peki?

-Hayir, hic uzulmemis cunku benim dedem gibi olmami istemiyormus. Dedem unu arttikca degismeye baslamis. Yurtdisina acilmak icin hirs yapmis ve annemi, anneannemi ihmal etmis. en buyuk sisen ciklet, en komik hikayeli ciklet, en cok istenen ciklet olmak istemis. Bunun icinde her turlu davet, toplanti, is gorusmesi gibi seylere katilmis.
Anneannem yerine bu davetlere giderken yanina yeni yeni ismi duyulmaya baslayan 'Damla Sakizi' adli bayani almaya baslamis. Sonra gruplar ortaya cikmis. Dandy en buyuk rakiplerinden biriymis. Onun renk renk olmasi dedemin islerini yavaslatmis. Ondan sonra ithaller daha cok piyasa girmeye baslamis. Gecici dovme, sevilen sanacti, artis, cizgifilm, sporcu ve araba resimleri gibi bedava seyler dagitan promosyonlar baslamis. Dedem klasik cizgisini kaybetmemek icin cok direnmis ama yenilere yenik dusmus. Artik sadece eski kucuk bakkallarda bulunabiliyor. Gerci uzun zamandir yurtdisinda oldugumdan bende tam bilemiyorum. TipiTip'in devri kapandi.

-Uzuldum, ben cok severdim onu.

-O yok ama TipsizTip burada, belki onu seversin.

Sipidik bu curet karsisinda sasirmis. Hemen kacmak icin birseyler uydurmaliyim diye dusunurken TipsizTip buna firsat vermeden adini sormus.

-Sipidik.

-Senin isminin hikayesi nasil?

-Cok fazla bir hikayesi yok. Ben Art Malzemeleri satan dukkanda pelus pelus bizlere ayrilmis tezgahda otururken bir bayan geldi. Beni ve butun pelus arkadaslarimi eline aldi, evirdi cevirdi ve birkac arkadasimi alarak tezgahin yanindan ayrildi. Beni secmedigi icin uzulmustum cunku elindeki kagitta bizden bebek yapma istedigini gosteren cizimler vardi. Bazi arkadaslarimi yastiklarin icine koymak icn, bazilarini toz bezi gibi kullandiklarini, bazilarini parca parca kesip baska sekillerde kullandiklarini biliyorum ve hayatlarindan memnun kaldiklarini gormedim. Beni alanin bende ya bebek ya da cocuklar icin yapilan basit hayvan sekilli oyuncak yapmalarini isterdim.



O yuzden bayan yuruyup gidince uzulmustum. Ama bes dakika sonra geri geldi ve bizleri bir daha eline aldi. Sonra beni yere dusurdu. Egilip aldi, uzerime bulasan tozu sildi. elindeki diger peluslarin yanina tutup rengimin uygun olup olmadigina basladi. Bende daha renkli gorunmek icin elimden geleni yaptim ve beni secti. Eve gider gitmez calismaya basladi. Tum gece kesti, bicti, dikti ve beni ortaya cikardi. Ben hayata bir bez bebek olarak geri dondugumde konustuk. Aslinda istedigi gibi olmamisim ama benim saskin gorunumum hosuna gitmeye baslamisti. Ne de olsa kendisi yapmis oldugu icinde mutlu olmus. Beraberce Sipidik ismine karar vermistik.

-Hmm, enteresan. Peki baska neler yaparsin. Yani kitap okumanin disinda?

-Birsey yapmiyorum. Bazen Nilly, yani beni yapan kisi, muzik caliyor ve dans ediyor. Onu seyrediyorum. Internetteyken yanina oturmama izin veriyor. Genelde oturma odasinda oturuyorum. Odasina pek gitmiyorum. Orada pek yer yok cunku. Peki sen ne yapiyorsun, balikci filan misin?

-Hayir degilim. Ara sira gidip tutuyorum gerci ama degilim. Beni sasirrtin aslinda cunku genelde herkes benim lagim temizlikcisi oldugumu sanir.

- Oyle misin?

-Hayir o da degilim. Ben kapali ve kokulu ortamlarda calisamam. Ben acik havayi, dogayi severim.

-Su ustundeki mayo gibi gorunuyor. Yoksa yuzucu filan misin?

-Ha, ha, ha..

Sipidik TipsizTip'in gulmesine biraz bozularak;

-Neden guluyorsun, cok mu acayip birsey soyledim. Lagim temizleyicinin yaninda benim dedigim cok iyi birsey bence.

-Ona degilde hayal gucune guluyorum.

- Senin kiyafetine bakinca ne oldugunu anlamak inan ki cok zor. Bu havada plastik cizmeler ve eldivenler giymis ve sortla gezen birine is yakistirmak biraz zor oluyor!

Sipidik sinirlenmisti. Kiyafetiyle dalga gecmek istemiyordu ama o da ne is yaptigi konusunda pek yardimci olmuyordu.

Tipsiztip ayaga kalkarak kollarini yana acti.

-Sence boyle neye benziyorum?

-Kostum giymis askiliga!

-Ha ha haaa.. Fena degil yaklastin.

-Hadi ama daha fazla tahminim kalmadi.

-Peki peki. Ben bir Korkulugum.

-Ha ha haaaaaa.... Bu sefer Sipidik guluyordu.

-Bu sefer sen guluyorsun. Neden guluyorsun, ben korkuluk olamazmiyim.

-Sen korkuluk olamazsin. Korkutmuyorsun ki, aksine cok sevimlisin.

-Ahaaaaaa, demek ki beni sevimli buluyorsun Sipidik. Bende seni cok guzel buluyorum.
Sipidigin yuzundeki alayci gulumseme yerini utangac bir gulumsemeye birakti. Soyledigi seyin bu sekilde ona geri donmesini beklemiyordu. Gercekten sevimli bulmustu TipsizTipi ama bu sekilde soylemeyi hic dusunmemisti.

-Ben oyle kasetmemistim, yani bu halinle pek korkutucu olmadigin icin sey iste , o yuzden..

TipsizTip Sipidik'in sozunu keserek;

-Hey, bundan sikayetci degilim ki! Simdi lafi geveleyip beni sevimli bulmadigini inkar edemezsin.

Sipidik kendini aptal gibi hissetmist ve hemen oradan ayrilmak istedi.

-Benim gitmem lazim, hem hava da kararmaya basladi diyerek ayaga kalkti. TipsizTip onu vazgecirtmek icin;

-Ozur dilerim, lutfen gitme. Hadi biraz daha kal. Seninle konusmak cok zevkli.

Sipidik gercekten gitmek istemedigi icin buna hayir diyemedi.

-Peki biraz daha kalacagim ama baska bir konudan konusalim.

-Tamam guzel kiz sen nasil istersen.

Sipidik yine kalkmaya yeltendi.

-Bana guzel kiz filan deme!

-Ama guzelsin.

-Hayir degilim.

-Peki peki, sana guzelsin demeyecegim, guzelim.

-Yaaaa...

-Saka yapiyorum.
....

- Sen neden deden gibi unlu biri olmadin. O sana tum kapilari acardi eminim. Baksana sakacilikda var. Mesela bir standup 'ci falan olabilirdin.

-Aslinda bir lastik firmasi is teklif etmisti. Michelin firmasi reklamlarinda oynamami, onlarin logosu olmami istiyordu. Bacak ve kol yapim onlarin dusundugu bir satis stratejisine uygunmus. Hala nasil bir strateji oldugunu anlamis degilim gerci ama ben onlara kuzenimi onerdim. Hala onunla calisiyorlar. Bana gore degil boyle medyatik seyler.


-Hep korkuluk mu olacaksin?

-Aslinda ara sira ozel partilere gidip palyaco oluyorum. Cocuklari eglendirmek keyifli oluyor.

-Peki yapmak istedigin baska birsey yok mu ?

-Sadece mutlu oldugum seyleri yapmak istiyorum. Her yeri gormek istiyorum. Korkuluk olarak para biriktirebiliyorum ve tarlaya ugrayan degisik kuslar benim etrafimda donerken onlarla sohbet ediyorum. Onlar bana gordukleri yerleri anlatiyorlar.

-Senin gorevin onlari tarladan uzaklastirmak degil mi? Onlarla arkadas olmamalisin.

-Ben onlarla sohbet ederken onlar tarlayi unutuyorlar zaten.

-Degisik birisin.

-Sana degisik baska bir yonumude gostereyim. Bana elini verir misin?

Sipidik soru dolu gozlerle ona bakti. Tipsiztip;

-Hadi, korkma, merak etme yemem.

-Korkmuyorum, sadece elimle ne gibi degisik birsey yapabilecegini merak ediyorum.

-Tamam iste ver elini merakindan kurtul.

-Acitacak birsey yapmayacasin degil mi? Ben sulu sakalardan hoslanmam.

-Guzelim, gercekten kotu birsey yapmayacagim.

-Ohooo, ohoooo!

-Ops, guzelim demeyecektim. Tamam geri aldim. Hadi ver elini.


Sipidik elini TipsizTip'in avucuna birakti. Elinin sicakligini eldivenlerinden bile hissedebiliyordu. Heycanlandigini hissetti. Tipsiztip once iki eliyle onun elini bir sure tuttu. Sonra once ustune bakti sonra nazikce cevirerek avucunun icine bakti.

-Hayatinda yeni baslangiclar yapmissin. Bazi seyler istedigin gibi gitmiyor ama sen sabretmeyi ogrenmissin. Bazen isyan edesin geliyor ama herseyin bir sebebi olabilecegini dusunup bu fikirlerinden vazgeciyorsun.


Sipidik el falina bakildigini anlayinca daha cok sasirdi. Hic boyle bir sey beklemiyordu. TipsizTip birkac sey daha soyleyip parmaklarini avucuna dogru kapatmasini sagladi. Yine iki eliyle tutarak Sipidik'in dilek tutmasini soyledi. Sipidik dilegini tuttu.

-Dileginin gerceklesip gerceklesmeyecegini ogrenmek icin simdi yere uzanacagiz ve yildizlari seyredecegiz. Bir yildiz kaymasi icin bekleyecegiz.

-Ama bu saatler surebilir. Bu cok sacma.

-Merak etme kayacaktir. Kaymasa da dilegin gerceklesmeyecek degil ki sadece bir isaret icin bekleycegiz. Hem yildiz seyretmek keyifli bir seydir.





Hadi gel, diyerek Sipidik'in elinden tutarak onu kaldirdi. Bankin onunde yere yattilar. TipsizTip hala Sipidik'in elini birakmamisti. Hangi yildizin ne oldugunu Sipidik'a anlatmaya basladi. Sipidik TipsizTip'le gecirdigi vakitten zevk almaya baslamisti. Daha once hic boyle bir arkadasi olmamisti. Yaklasik on dakika sonra bir yildizin kaydigini gorduler. Sipidik buna cok sevindi. Tam kalkarken bir yildiz daha kaydi. TipsizTip;

-Bu da benim dilegimdi, dedi.

Tekrar banka oturduklarinda TipsizTip elini Sipidik'in omuzuna dogru atmisti. Sipidik heycanlanmisti cunku daha once boyle seyler hissetmemisti hic. Hep 'midede kelebek ucuslari' gibi bir ifadeleri duymustu birinden hoslanan insanlarin kullandigi terim olarak. Bunu hic anlayamamisti. Ne demekti icinde kelebekler ucusmasi. Boyle sacma birsey olur muydu hic? Ama simdi anliyordu. Icinde tonlarca kelebek ucup duruyordu.

Birkac saattir tanidigi bu adam onun midesine nasil hukmedebiliyordu ki? Ikiside sessizlesmislerdi. Bu hayra alamet degil diye dusundugu anda TipsizTip kucuk bir hamle yapip Sipidik'in yuzune yuzunu iyice yaklastirmisti. Sipidik, 'aman Tanrim simdi beni opecek, oh hayir, yok opme, evet op, opmelisin, hayir opme, op, opme.. 'diye dusunurken TipsizTip dudaklarina cok yakinken bir anda durdu.


Sipidik filmlerden gordugu sahneleri hatirlayarak icinden 'haydaaaa' diye ic gecirirken TipsizTip;

-Lanet olasi sapka, diyerek sapkasini duzelttikten sonra kaldigi yerden devam etti ve Sipidik'a bir buse kondurdu.



Sipidik zamanin durdugunu ve hatta nefes alamadigini dusundu. TipsizTip Sipidik'in ellerini avucuna alip gozlerinin icine bakti.

-Sipidik, ben senden cok hoslandim. Benim kiz arkadasim olmani dilemistim. Olur musun?

Sipidik utangac bir edayla basini salladi ve



-Olurum, dedi. Benimde dilegim seninle daha cok vakit gecirmek olmustu. Benimde dilegim gerceklesti. Aslinda ben fallara inanmazdim ama sanirim artik inanmaya basliyorum.

-Sipidik, aslinda sana birsey itiraf etmem gerekiyor. Belkide inanmamalisin.


Sipidik simdi korkmaya baslamisti. Ne demekti bu simdi? Bir tur oyun veya saka miydi?

-Sipidik, aslinda ben fal bakmayi bilmiyorum. Sadece senine biraz daha vakit gecirebilmek icin yaptim. Genelde boyle seyler soylediklerini duydugum icin bende ona benzer seyler soylemeye calistim. Ama dilegim gercekti. Fal'a inanma, ama kadere inan. Ben aslinda bu parka gelmek istememistim. Baska bir yere gidiyordum. Fakat kafamdan gecen dusuncelere oyle dalmistim ki nereye gittigimi farketmemisim bile. Ta ki ayagim caliliga takilip sekene kadar. Sonra seni gordum ve iste burdayiz.

Biraz daha sohbet ettikten sonra Tipsiztip Sipidik'i eve birakti. Sipidik asik olmanin nasil birsey oldugunu dusunerek ayrildigi eve asik olarak geri donmustu.




Bitti- The End-Finito

8 Yorum:

KUGUU said...

NILLY sen dunya tatlisisin.
Ne kadar guzel oyuncaklar yaptin. Ikisi de cok guzel oldu, bence buyuk emek.
VE
Ne kadar guzel mizansene uygun resimler hazirlamissin.
Tambir masal kitapcigi gibi olmus.

Hele oykun, pek cok yerinde - read between the lines- ben gercek NILLY yi buldum:))

Dedim ya cok tatlisin. Asik oldun mu ?:))

nilly said...

Kugucum tesekkur ederim canim. Dedigin gibi satir aralarinda bende de birseyler var ama malesef son dedigin hala yok. Ben asik filan olamiyorum! Bir gun o kelebekler beni de tekrar ziyarete gelecekler :)

KUGUU said...

ama "tekrar gelecekler" dedigine gore 1 ziyaret olmus zaten:))

Hopefully soon again canim:)

Asortik Krep said...

Çok hoş gerçekten..Adına da bayıldım..Yani Tipitip'e..Unutmuştum ben onu.Yıllardır karşılaşmadım bile.

Serra said...

tipitippp, cok ozLemi$imm.

~Serra

ibeking said...

nilly pek hoş olmuş bunlaer bayıldım..aşk var mı hakkaten? bu arada facebookda bulamadım seni...msn adresin de yok bende? mail atsana..öperim çok..

nilly said...

Eyvalhallah arkadaslar. Iste can sIkintisindan onlari konusturtmustum bir ara. Gerci buraya tekrar yazarken biraz degistirdim. Ask mask bana ugramiyor bu aralar. Hikayedeki gibi bir sey olmadi yani :)

CaDı said...

Nilly bu harika olmus:)) Resmen gerceklermis gibi okudum, suppersin!!