Friday, June 23, 2006

~CINARCIK 1. Bolum

Sevdigim Agaclikli Yol
Yalova sehir merkezinden Cinarcik istikametine giden yol.
Duz devam ederseniz Termal'e gidersiniz, saga donerseniz Cinarcik'a gidersiniz.

CINARCIK, genelde herkesin tabiri ile 'cocuklugumun, gencligimin gectigi yer' diye ozetlenir. (Bknz. ek$i sozluk http://sourtimes.org/show.asp?t=cinarcik )

Burasida web sitesi : http://www.cinarcik.org Tarihcesi disinda ben daha cok bilgi yazmisim. Yani burayi okuyarak daha cok bilgi edineceksiniz gibi gorunuyor :)


Oraya gidenin kalbinde yer etmis ve tiryakilik yaparak surekli gidilen bir yer haline gelmistir. Bebekken, cocukken gitmeye baslamis olabilirsiniz ve muhtemelen mezun olup is yasamina baslayana kadarda gitmeye devam edeceksinizdir. Tabi artik sadece haftasonlari ile sinirli kalacaktir bu gitmeler.


Tum yazi orada gecirme gunleri geride kalmis olacaktir. Belki daha da ileride seyreklesecekdir bu gitmeler. Artik buyudunuz ya baska yerleri kesfetmek arzusundasinizdir. Ve artik surekli birlikte takildiginiz insanlarda ayni durumda olduklari icin onlarsiz cekemezsiniz orayi. Herkes artik yabancilasmaya baslamistir.

Cinarcik nerdedir, neye benzer, nasil gidilir biraz ondan da bahsedeyim. Cinarcik Yalova'nin bir ilcesi olup Yalova, Armutlu arasinda bir yerlerde kalir. Izmit korfezi dolasilarak kara yoluyla 3 saat gibi bir surede ulasabildiginiz gibi Topcular- Eskihisar hizli feribotuyla da gidebilirsiniz.

Veya ben pufur pufur vapur sefasi yapmak isterim derseniz, Kabatas veya Bostanci'dan vapura binebilirsiniz. Her aksam adalara ugrayarak giden seferler vardir. Dilerseniz Yalova'ya gidip oradan minubusle Cinarcik'a ulasabilir veya direkt Cinarcik seferine binebilirsiniz. Bu yolculuklar 2-2,5 saat surer.

Daha hizli ve konforlu ulasim icin deniz otobusu tercih edebilirisiniz. Bu da 45 dakika surer. En rahat ulasim olmasina ragmen en zevksiz ulasimda budur bence. Biz arabayla Korfezi dolanarak geliyorsak o yol hic bitmezmis gibi gelirdi. Izmit'te her zaman annemlere Saray Helvasi aldirmak icin dil dokerdim. Korfezi gecerken burnumuzu tikayip, ogurup yine bozuk yumurta gibi kokuyor diye isyan ederdik. Belkide o yuzden yumurtayla aram iyi degil benim.

Yalova'dan gectigimizde Çinarcik'a varisimiza az kaldigini bildigimiz icin daha bir heycanlanirdik. En sevdigim bolum agaclikli yol ve sonrasinda seralarin orasiydi. Bazen annem oradan cicekler alirdi. Anneannemle geldiysek o da bayilirdi oradaki ciceklere. Eger tepelerde otlayan kuzular, dana yavrulari falan gorursek baslardi onlari uzaktan sevmeye. Veli Gocer arsalari tabelasini gectikten sonra bilirdik artik az sonra tepeden Cinarcik'i gorecegimizi ve baslardik sarki soylemeye. Daha sonra bu Veli Gocer tabelalari ve evleri artmisti. 1999 depreminde ise soyadi gibi bir cogu gocup gitti.

Cinarcik yazlik yeridir. Kisin orada yasanlar olmasina ragmen cogu dukkan ve mekan kapanir. Yazin ise okullar kapandiktan sonra hemen dolar, acilmasina bir hafta kala bosalmaya baslar. Evler genelde apartman tipidir. Ya sahibisinizdir ya da sezonluk kiralamissinizdir.

Genelde pansiyon tarzi konaklama vardir. Pansiyonlara gelenler o kadar mudaimlerdir ki onlarca senedir ayni pansiyonda kalmislardir, hatta ayni odalarda. Pansiyonlari sadece hafta sonu kiralayabileceginiz gibi sezonluk da tutabilirsiniz. Banyo ve mutfagi genelde ortak paylasim olup, ozel olanlarida vardir.

Onun disinda tek bir otel vardir. Cinarcik Otel. Evimizi sattiktan sonra ilk ve son olarak gidip kaldigim yerdir. Bir zamanlar su andaki unlu sanatcilarin konakladiklari yer olan bu otel gittigim ikibinbir senesinde dokuluyordu. Ne eleman vardi calisan ne de odanin icinde calisan dogru durust bir sey. Banyodaki lambanin icinde su birikmisti, artik siz dusunun gerisini. Onun disinda bir de Nilton Motel vardi Nilton carsisinda bulunan ki ben oraya hic girmedigimden yorum yapamayacagim.

CINARCIK ISKELESI
Iskele Cinarcik'in en onemli yeridir. Kocaman bir arsasi olup orada yeri geldiginde torenler yapilir, politikacilar konusma yapar vesaire. Ben bir keresinde mehter takimli bir solen yapildigini hatirliyorum.

Her oglen saat 2'de ve her aksam Kabatas ve Bostanci'dan birer saat aralikla kalkan iki vapur yanasir. Istanbul'a yakin olmasi sebebiyle her yaz artan bir yolcusu vardir bu vapurlarin. Yerlerde gazetelerin uzerinde oturarak yolculuk yapmak soz konusudur. Adalardan gecerken Jetski kullanan yasli bir bey size bir muddet eslik ederdi bir zamanlar. Cocuklar el sallardi vapurdan bu beye.

Martilar dolanirken vapurun tepesinde vapur icinde aldiginiz simitlerden parcalar atarsiniz onlara. Caylar evde alisitiginiz gibi degildir. Koyu ve acidir tadi ama yine de en az bir bardak icersiniz.

Bazilari erken demlenmeye baslar. Kagit oynarken viski icen mahallenizden amcalar gorurusunuz. Eger vapur kazara saga sola kayarsa hemen 'kaptan amca kesin raki iciyordur' diye suclanir.

Cuma aksamlari en kalabalik oldugu zamandir. Haftaici Cinarcik'ta denizin ve gunesin tadini cikaran anne ve cocuklarin babalari karsilama merasimi olur Cuma aksamlari. Vapur kalabalik, iskelede bekleyenler kalabalik. Bir ara vapurdan ilk ineni alkislama seyansi olurdu. Alkislanmak isteyenler cok oluncada hafif bir izdaham durumu yasanirdi.

Vapurdan inen saga sola bakinip sevdiklerini bulmaya calisirken, iskeledekiler seslenip gorulmelerini saglarlardi. Sonra kaldirimlarda bir kalabalik baslardi. Bavullar cekistirile cekistirile eve, motele, pansiyona ulasilmaya calisirlar.

Donusler ise genelde Pazar aksami olur. Gunesi, denizi, arkadaslari, aileyi birakip donmek cok zor gelir. Onceden bilet almak her zaman avantajlidir. Hem sirada uzun kuyruklar beklemek zorunda kalmazsiniz hem de son dakikalarinizi gec kalacagim korkusuyla gecirmezsiniz.

Yine tiklim tikis biner ve kendinize bu iki saatin rahat gecebilecegi bir kose ararsiniz. Aksam saati dondugunuzden disarida oturmak istemezsiniz cunku vapur hareket edince ruzgar cok olur ve usutur.

Bir kere oyle kalabalikti ki ancak filikalarin arasinda yer bulmustuk arkadasimla kendimize. Bir ara kaptan koskunun oradan beyaz uniformasiyla gorevli biri bize eliyle gelin isareti yapti. Biz hemen yukari ciktik tabi. Bizi kaptan koskunde agarladilar o yolculugumuzda. En tepede onlarin teras gibi kullandiklari yere deri koltuklarini cikarip bizi buyur ettiler. Taze ve mis kokulu caylarindan ikram edip muhabbetleriyle yolculugumuzu senlendirdiler.

Adalara geldigimizde iskele cok yogundu. Ada yolculari eger bizleri orada gorurse onlarda oraya cikmak isteyebilirler dusuncesiyle adadan ayrilana kadar iceride beklememizi rica ettiler. Adalardan ayrilirken aksam serinligi bastirmaya baslamisti ama biz orada oturup bizi selamlayan martilarla beraber yolculugumuza devam etmistik. Bu yolculugum en zevkli vapur yolculugumdu. Seneler gecmis olsada aradan, kaptana ve arkadaslarina tekrar tesekkur ederim.

Bir aksam daha kalayim diyenlerdenseniz, sabah vapurana yetismeye calisirsiniz. Ise gec kalmamaniz icin bu vapur cok erken bir saattedir. Gec kalanlar icin cok fazla sorun yoksa oglen 12 vapuruna biner geri donersiniz.

YERLESIM
Cinarcik iskelesi Cinarcik'i ikiye boler. Deniz tarafindan kiyiya baktiginizi dusunursek iskelenin sol tarafi Liman'a uzanir. Sag tarafi ise Nilton carsi ve Ucreislere giden bolumdur. Devaminda Karpuzdere, Kumluk olur ve koylere baglanir. Oradan Esentepe, Selale derken Gemlik, Armutlu, Bursa seklinde devam eder.

Deniz taslik olup sahilde tasliktir. Dort-bes basamak ciktiginizda kaldirim ve ana yol vardir. Bu yol en islek olan ana caddedir. Ucreislerin biraz ilerisine kadar dogru tek yondur.

Liman tarafi ise genelde sadece yaya trafigine aciktir. Sokaklar bu sahil yolundan hemen sonra baslar. Paralel olarak dizilmislerdir.

Genellikle on siradaki apartmanlarin altlari, cafe, cay bahcesi, bakkal, dukkandir. Sokaklar genelde dardir. Tepeye dogru iki tarafli siralanir. Ilk paralel sokak dag yolundan hemen once olan ve depremden sonra yaptiklari yoldur. Sonra yine apartmanlar. Bunlar yeni apartmanlardan olusur genelde. Eskiden burada apartmanlar cok seyrek olup genelde mustakil evler varmis ama zamanla muhendislerin parlak tekliflerine direnenemis bu ev sahipleri ve birer ikiser teslim etmisler evlerini. Artik yok denecek kadar az vardir.

Dag yolu arac trafigi icin ana yoldur. Kumluk, iskele, limani baglar ve minubusler burada isler. Sahil yolu tek serittir ve yazin kalabalik oldugunda aksamlari yol araba trafigine kapatilir. Aslinda bu uygulama deprem oncesine kadar liman bolgesinde yapilirdi. Depremden sonra gittigimde kalabaliktan dolayi bu uygulamaya gecmislerdi.

Dag yolu kumluk donuslerinde cok keyiflidir. Cunku indiginizde mutlaka bogurtlen caliligina rastlarsiniz ve sansliysaniz hala yiyebileceginiz bogurtlen kalmistir. Hatta arastirma yaparsaniz dut agacina bile rastlayabilirisiniz. Benim anlattiklarimin bir cogu 1999'dan oncesini kapsiyor. Ondan sonraki degisikliklere bende yabanciyim.

Cinarcik iskelesinin bir de yikilma oykusu vardir. Yasli iskele bir gun yolcu bosaltimi sirasinda daha fazla dayanamadi ve coktu. Ben goremedim ama bizim arkadaslar oradaydi. Hatta hep yolculari nasil kurtarip kahraman olduklarindan soz edip dururlar.

Hatta bir tanesi su efsaneyi yaymistir. Efendim, sozde adamin biri James Bond tip cantasini dusurmus denize, canta acilmis ve icinden yiginla para sacilmismis, ogrenmiski bu adam mafyaymisda (mismis da mismis)... Iskelenin yenisi yapana kadar limandaki iskele kullanildi.
Not: Resimler Mayis 2006'da ablam tarafindan cekilmistir. Resimleri konularina uygun yerlerine yerlestirmeye calistim o yuzden hepsine aciklama yazmadim. Iyi seyirler...

6 Yorum:

Serra said...

"Sevdigim Agaclikli Yol
Yalova sehir merkezinden Cinarcik istikametine giden yol.
Duz devam ederseniz Termal'e gidersiniz, saga donerseniz Cinarcik'a gidersiniz" demi$$sin..
Burayi ben de biliorum ve cok seviorum. Kucukken bu yoLdan arabayLa gecmek bana acaip bi huzur verirdi. Cok ho$ bi ambianSi var cunku. AgacLar, gune$ i$iginin daLLar araSindan suzuLmesi.. cok hooo$$. ozLedim o gunLeri.. :( Cok uzun zaman oLdu yaLova`ya gitmeyeLi..

~Serra

p.S. Seni de bLoguma bekLerim.. ;)

nilly said...

Hosgeldin Serra. Benimd cok uzun zaman oldu. Burnumda tutuyor.Gerci artik eski tadini alirmiyim bilmiyorum. Sayfani en kisa zamanda ziyaret edecegim.

Anonymous said...

teşekkür ederim tekrar bir zamanlar pıtırcığın yaşadığı ve benim onun sayesinde tanıdıgın küçük ama bir o kadar da koscaman şirin mi şirin ilçe. Çınarcığı ve pıtırcığı seviyorum. Bu arada yaşamak güzel. ben kim miyim nazlıcan canyüreğin sevdalsı. mavide ki sevgili

nilly said...

Mavideki Sevgili Nazlican,

Canyurek ve sen ayri ayri kisilersiniz sanirim. Ilk basta anlamadim.

Ama belliki birlikte guzel bir hikayeniz var. Olurda o hikayenizi bir gun sizde yaziya dokerseniz ve benide okumak icin misafir ederseniz cok sevinirim.

Anonymous said...

evet bir gün bir hikayesi yazılacak. ki yaşam umut etmektir. şimdi artık umut etmiyorum sadece dua ediyorum. huzuru ve mutluluğu için: ve bilecek ki kimse bu kadar sevilmedi..

Anonymous said...

Yazar cok tesekkurler...

Selamlar Elen